Nasjonal turistvei Varanger

HULL:  Et par hjertesukk til vedrørende Nasjonal turistvei Varanger, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon.

HULL: Et par hjertesukk til vedrørende Nasjonal turistvei Varanger, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDe nasjonale turistveiene i Finnmark har ved et par anledninger i det siste vært kommentert pga. veistandarden: Deler av strekninga mellom Vardø og Hamningberg og deler av Havøysund veien. Et par hjertesukk til vedrørende Nasjonal turistvei Varanger – hvor mesteparten faktisk også er en Europavei, E75, og hvor strekninga mellom Krampenes og Skallelv mildest talt er en interessant opplevelse:

De fleste nyere kjøretøy har vel en støtdemping som takler det underlaget som er der, men kjører man en eldre doning eller en som er litt stivere satt opp (og kanskje også bobil?) er kjøreturen en aldri så liten whiplash opplevelse – og muligens er det behov for nyrebelter og tannbeskyttere for oss i den eldre garde av kjørende.

I vår har veien vært full av hull, de største nærmere en halv meter lange og sikkert 10 cm dype. Deler av dekket på skuldra har vært borte. Neppe trafikksikkert! De største av hullene er nå lappa – og det er blitt til vaskebrett.

S-svingen i området ved det vi kaller U-båtkaia (Urnes) har ikke rekkverk. Kjører du ut her i yttersving på vei utover er du ferdig. Avhengig av fart havner du i fjæra eller rett i U-båtkaia. Etter et luftig svev.

Etter en småskummel opplevelse i april, hvor en trailer tok sladrespeilet på doningen min, er jeg blitt fortalt at veibanen er smalere over de mindre bruene på strekninga. Hvis så er tilfelle – hvorfor er det ikke satt opp skilt som informerer om dette? Jeg var vel sånn ca. 15 cm fra å få englevinger. Hvis det er der jeg er ment å havne da. Blant englene altså.

Strekninga fra Vadsø og utover har flere naturlige og flotte rasteplasser. I Sjåbuselv blir du møtt av en sto, grønn plastcontainer som står på halv åtte. Ment for søppel fra de som måtte finne på å stoppe der. På langstrekket før Skallnes er det en liten avkjørsel/rasteplass med en «sittegruppe» og to søppelbokser. På sommeren er søppelboksene ofte mer enn fulle – og vel så det. Ikke noe vakkert syn. På selve Skallnes er det en avkjørsel til en flott, naturlig rasteplass. Her har noen klart å plassere en stor, blå stålcontainer. Også til søppel fra de som måtte finne på å stoppe der? Glir ikke vakkert inn i landskapet akkurat.

Det finnes sikkert flere eksempler på hele strekninga mellom Vadsø og Hamningberg, men felles for de som er nevnt her, er (tror jeg) at man med små midler og en liten innsats kunne gjort disse til en langt hyggeligere opplevelse for de som har funnet (den lange) veien til vakre Varanger. Slik deler av veien framstår i dag, er den ikke verdig benevnelsen Nasjonal turistvei, verken hva gjelder veistandard eller tilrettelegging. Her kan ikke Gornitak og Steilneset være alibier for noe som ellers «oser av» offentlig fattigdom. Litt forunderlig, egentlig. Vi bor jo visstnok i et av verdens rikeste land. Men så var det disse markedsreligiøse sentraliseringsfantomene da……….

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags