Norges olje- og gasseventyr må ta slutt!

Av
DEL

LeserbrevJeg bor i gassbyen Hammerfest og kjenner mange som har et ønsker å jobbe ved LNG anlegget Melkøya. Melkøya er et av landenes største miljøverstinger, og anlegget spyr ut mengder med CO₂ ut i atmosfæren. Og at unge fortsatt ønsker å jobbe i denne fossile industrien som er på vei nedover, i stedet for å jobbe i grønn industri synes jeg er rart. Denne industrien ødelegger fremtiden vår!

Verden trenger energi, og energibehovet i verden kommer bare til å stige med årene som kommer. Men verden trenger fornybar energi, slik at vi kan kutte utslipp og unngå klimakatastrofe. Klimaendringer er en av de største utfordringene verden står ovenfor i dag. klimaendringene er i fullgang, og vi vil bare merke mer og mer til konsekvensene av den globale oppvarmingen i årene som kommer. Norge er et av verdens rikeste land, og det er skammelig at vi ikke handler fortere, og gjør mer for miljøet og klimaet. Utslippene av klimagasser fra Norge i seg selv er ikke så veldig høye, men om vi tar med i beregningen den oljen og gassen vi selger til utlandet og forbrennes der, er utslippene enormt store.

Vi i Norge har ressursene, og et stort potensial for å lede an omstillinga fra det fossile til det fornybare samfunnet. Norge har gode forutsetninger for å øke produksjonen av fornybar energi, og vi har stor tilgang på særlig vind og vannkraft. Norge har penger nok til å finne, og ta i bruk nye miljøvennlige løsninger, og dermed har vi også en plikt og et historisk ansvar til å være med å løse det store problemet verden står ovenfor i dag. Om ikke vi i Norge går frem å kutter utslipp, og leder an omstillinga til det grønne samfunnet, hvem er det som skal gjøre det da?

Norge har signert under Parisavtalen, og dermed forplikta oss til å jobbe med å holde den globale oppvarminga under 1,5 grader. Og vi vet at vi allerede har funnet mer olje og gass i verden enn vi kan forbrenne hvis vi skal klare å nå de her målene. Norge trenger en energipolitikk med et helhetlig klimaperspektiv. Alle eventyr tar slutt engang og det er på tide at Norges olje og gass eventyr også gjør det. Vi må flytte kompetansen, kunnskapen og arbeidsplassene i fossil industri over til grønn industri. Slik bidrar vi til å løse den globale klimakrisa og til verdiskaping i Norge.

Camilla Berntsen
Nestleder for Hammerfest Sosialistisk Ungdom, Hammerfest

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags