Én gang finnmarking, alltid finnmarking!

Vetle Langedahl, Stortingsrepresentant for Finnmark.

Vetle Langedahl, Stortingsrepresentant for Finnmark. Foto:

Av

Alle, gode innbyggere i det flotte fylket vårt. Finnmarkinger, kaller vi oss. Et folk med hard hud, store hjerter og stayerevne som ikke kan sammenlignes med noe annet. Finnmarkinger har vi alltid vært og finnmarkinger skal vi alltid være, selv om fylkeskommunen nå heter Troms og Finnmark.

DEL

FinnmarksdebattenNå har datohjulet passert 1.1.2020 og Finnmark fylkeskommune er historie. Det er viktig å understreke at det er fylkeskommunen som sådan som er historie og ikke Finnmark som kulturelt og historisk område. Jeg ser at blant annet NRK har valgt å spørre ut innbyggere i Finnmark om hva de kommer til å kalle seg fra nå av. Selvfølgelig sa alle finnmarking!

For selv om vi har veldig mye til felles med våre samfylkninger i gamle Troms, er Finnmark noe eget. Det har det alltid vært og det skal det fortsette å være. Vår identitet bør ikke være, og er nok ikke, betinget av en fylkeskommunal administrasjonsenhet. Uansett hvor fylkeshovedstaden er, uansett hvor fylkesgrensen går og uansett navn på den nye administrasjonsenheten Troms og Finnmark fylkeskommune.

Nå er det viktig at vi finnmarkinger er rause og åpne fremover, selv om sammenslåingen av fylkeskommunene har vært vanskelig og selv om flertallet i Finnmark ville være alene. Ting er som de er. Nå er vi en gang sammenslått og da må vi gjøre det beste ut av det, selv om flere allerede har flagget at de ønsker å oppheve sammenslåingen dersom de vinner valget i 2021. Et slikt løfte vil ikke jeg gi, av flere grunner.

For det første vil jeg være den første til å innrømme at regionreformen gjerne kunne vært bedre gjennomført. Oppgavene burde kommet først og det burde gjerne vært overført større oppgaver. Jeg er skuffet over at det ikke kom flere oppgaver. Det håper jeg vi kan gjøre noe med i fremtiden og få overført større og viktigere oppgaver, med tilhørende finansiering.

For det andre vil jeg likevel understreke at jeg har stor tro på vårt nye fylke. Jeg tror at vi sammen skal komme frem til nye ideer og bedre løsninger for oss alle, uansett om du bor i Hammerfest eller Harstad, Lakselv eller Lakselvbukt, eller Kirkenes eller Kåfjord. For det er ikke til å stikke under stol at ting har kunne bli gjort bedre og mer effektivt i både gamle Troms og i gamle Finnmark.

For det tredje så mener jeg at vi skal være forsiktige med å rope at vi er så annerledes at vi må ha spesielle ordninger. Ja, vi er annerledes her oppe, enn innenfor ring 3 i Oslo. Ja, vi har helt andre utfordringer enn de fleste andre fylker, med grense til Russland og flere ulike folkegrupper som har bosatt seg her over flere hundre år. Ja, vi er unike i landet på vær, vind, geografi, utfordringer og muligheter. Gir det oss imidlertid en rett til å unngå alle store statlige reformer? Det mener ikke jeg at det gjør.

Derfor, kjære finnmarkinger, ønsker jeg oss alle lykke til med nytt år og ny fylkeskommune. Jeg håper at mange kan være enige med meg i mye her, selv om man jobber for en sammenslåing. For vi må jobbe sammen fremover og vi må løfte entusiasmen i vårt nye fylke for å lykkes, også i fremtiden. Godt nytt år!

Vetle Langedahl
Stortingsrepresentant
Finnmark Høyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags