«Kan man ikke flørte heller nå?»

«Mange har ikke vært klar over at det finnes uskrevne regler for sosial samhandling», skriver Madeleine Elise Forsberg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«Mange har ikke vært klar over at det finnes uskrevne regler for sosial samhandling», skriver Madeleine Elise Forsberg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

- Får man i det hele tatt klemme noen igjen?

DEL

#MeTooDe siste ukene har samtalen dreid seg om emneknaggen «metoo», overgrep og seksuell trakassering. Mange føler at de blir tvunget til ubehagelig selvransakelse og man skriker etter definisjoner. Kan man ikke flørte lenger? Kan man gi komplimenter? Får man i det hele tatt klemme noen igjen? Mange har ikke vært klar over at det finnes uskrevne regler for sosial samhandling. Dette er en slags guide til de som lurer.

Hvordan komme i kontakt med andre mennesker? Hils høflig på nye bekjentskaper ved å bruke en hånd til å gi et vennlig og raskt håndtrykk på en armlengdes avstand. Samtidig ser du den du hilser på inn i øynene og presenterer deg ved navn. På et så tidlig stadium er det ikke rom for mer kroppskontakt enn dette. La heller ikke blikket vandre over hans eller hennes kropp.

Bli-kjent-fasen kan ta tid. Det avhenger av din og vedkommendes kjemi. Opplever du at samtalen flyter lett, er dere et skritt nærmere det man kaller et vennskap. I Norge er man ofte ikke skikkelige venner før man har besøkt hverandres hjem og har lagt hverandre til i sosiale medier. Et besøk hjemme hos din nye venn må ikke forveksles med en invitasjon til samleie. Som oftest er det bare en invitasjon til ytterligere konversasjon for å bli bedre kjent. Dersom man skulle ha interesse av en romanse med verten må man ikke gå for fort frem. Det er ikke god takt og tone å gi komplimenter for vertens private kroppsdeler eller dele egne seksuelle fantasier. Forsiktighet er alltid det beste.

Du kan selvsagt rose vertens gode kunstsamling, matlaging eller vinvalg. Du har også lov til å kommentere vedkommendes sjarmerende smil eller vakre øyne, men kropp er et betent tema. Flørting handler om å gradvis flytte grensene slik at dere kommer nærmere hverandre, men det er også et spill for to. Det er ikke under noen omstendighet mulig å hoppe over disse små ritualene for å komme nærmere din utkårede. Det er en feiloppfatning at man kan vise frem sitt kjønnsorgan for å få fortgang i prosessen. Å ta på din flammes kropp kan også virke mot sin hensikt.

Skulle derimot din flamme ønske å hoppe direkte til mål og du finner at også du liker denne typen for spill, er det ingenting i veien for at dere løper over målstreken sammen. Da har du ikke angrerett i etterkant. Å rykke direkte til mål er en bindende avtale mellom deg og din spillepartner. Enhver form for protest må uttrykkes der og da enten muntlig eller fysisk, med mindre du er ute av stand til å protestere. Da har du anledning til å klage i etterkant.

Skulle du mot all formodning gå i fellen med å for eksempel blotte ditt kjønnsorgan for tidlig i prosessen, må du tolke din flammes kroppsspråk grundig før du gjør videre fremstøt. Dersom din flamme har lett hevede øyenbryn og åpen munn, kan ikke dette alltid tolkes som begjær og en invitasjon til munnsex. Det kan også være forferdelse, vantro og direkte avsky. Finner du deg selv i en slik pinlig situasjon skal du straks ta din hatt og gå.

Hvordan omgåes kolleger? De samme reglene som over gjelder også her. Merk deg at kolleger ofte kler seg pent og er velstelte for å tekkes ledelsen eller for å føle seg vel. Det er en feiloppfatning at menn og kvinner som arbeider sammen steller seg fordi de ønsker å ha samleie på jobb. Om man skulle ha romantiske følelser for en kollega bør man trå varsomt. Merk deg at din kollega kanskje er vennlig mot deg av kollegiale, faglige årsaker. Et smil fra en kollega er som oftest ikke en invitasjon til å vise frem kjønnsorganet sitt. Ei heller må det tolkes som en anledning til å trykke seg inntil vedkommende eller å ta på hans/hennes kropp. All flytting av grenser med kolleger bør skje på fritiden og på begges premisser.

Den som ønsker å klemme må starte med å signalisere dette først. Da kan man smile vennlig, legge hodet litt på skakke og slå armene ut. Dette gjør man for å vise hva som kommer, men også for å se om den man ønsker å klemme er enig i at dette er et passende tidspunkt for slik kontakt. Dersom vedkommende speiler din atferd og kommer nærmere deg med utslåtte armer er dere på bølgelengde og klemming kan skje. Merk deg at det er upassende å presse underlivet mot den du klemmer. Er dette en bekjent holder det at du trykker kinnet ditt inntil vedkommendes kinn. Er man derimot godt kjent kan man la overkroppene møtes. Underlivet må ikke presses mot den du klemmer, med mindre det er din partner. Det hender likevel at to forholdsvis fremmede mennesker finner glede i å trykke underlivene mot hverandre, men det går under regelen om å rykke direkte til mål. Studer ansiktsuttrykket til den du klemmer. Oppsperrede øyne blir alt for ofte mistolket som tegn på seksuell vellyst. Underlivsklemming er kort oppsummert en hårfin balansegang og anbefales sjelden.

Om du mistenker at dine framstøt ikke blir satt pris på, skal du straks unnskylde deg og avbryte kurtiseringen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags