«Den historiske verdien setter vi høyt, og nå bevarer vi all vår lokalhistorie for fremtiden, istedenfor å la den bli stående og forvitre bak låste arkivdører»

Artikkelen er over 2 år gammel

– Våre lesere har nemlig vist veldig stor interesse for de mange gullkornene vi har funnet frem fra vårt omfattende bildearkiv. Vi skal fortsette å gi deg dette innholdet – menneskene som har jobbet og levd i vårt fylke, men med et komplett avisarkiv blir hele historien tilgjengeliggjort for deg som abonnent, skriver Arne Reginiussen i denne Ukeslutt-lederen.

DEL

LederFinnmarkingenes hverdag har i godt over 100 år vært gjenspeilet av Finnmark Dagblad, Finnmarken og Finnmarksposten. Det har vært historier rundt det enkle og det nære, men også alvorlige temaer som ulykker, drap og krig har blitt gjenspeilet. Det har vært historier fra næringslivet, fra store institusjoner og hjørnesteinsbedrifter fra vekst til de er svunnet hen. Fra de blomstrende fiskeriene. Fra helsevesenet, fra kommunene. Flystyrter og ulykker. Det er ingen tvil om at det er mye i historien de siste 100 år.

Det aller meste av denne historien har vi i dag i arkivene. Vel å merke i papirform. Ikke så søkbart, men likevel veldig spennende. Så spennende at jeg selv har glemt tiden når jeg tar turen i arkivene. Jeg fant kanskje ikke det jeg lette etter, men jeg fant mye annet av interesse. Jeg kommer likevel ut av arkivene med et smil om munnen. Gleden av tilgang til denne viktige historien vil vi nå dele med våre lesere. I første halvår neste år vil vi tilgjengeliggjøre en søkbar base for alle våre abonnenter. Det skal være enkelt å søke og bla i tilnærmet alt som har vært publisert i Finnmark Dagblad, Finnmarken og Finnmarksposten gjennom tidene.

Når jeg bruker uttrykket tilnærmet, så er det fordi vi foreløpig mangler de første årgangene av Finnmarken fra 1899 til 1915. Men vi jobber på høygir med å skaffe disse. For Finnmark Dagblad har vi alle årganger fra 1913 frem til i dag. For Finnmarksposten har vi foreløpig kun arkiv for utgavene som er produsert etter at Finnmark Dagblad overtok driften. Vi har altså utgavene fra 1993 frem til i dag. Årsaken er at det gamle trykkeriet dessverre ble rammet av brann, og veldig mye gikk tapt i denne brannen.

Vi gleder oss uansett veldig til å dele denne muligheten til å dykke i arkivet. Finnmarkingenes historie er sterk. Fra å se Finnmark Folkeblad som omtalte nazistenes sak, og skrev om de «feige amerikanerne» og de farlige kommunistene på starten av 1940-tallet – da avisen ble overtatt av nazistene, til de aller første utgavene hvor fiskeriet virkelig sto i sentrum. Et helt annet språk, og et helt annet samfunn enn vi har i dag. Det er mange historier som nå kommer frem fra glemselen igjen, på godt og vondt. Disse historiene har lenge vært tapt, fordi de har vært så godt som utilgjengelig.

Denne jobben er langt fra gratis. Jobben kommer til å koste oss rundt halvannen million kroner. Men fordi vi har bedre økonomi enn vi har hatt på mange år, grunnet omstilling og ikke minst det at vi får flere abonnenter, gjør at vi kan ta oss råd til å prioritere dette nå.

Og prioriteringen føler vi er helt rett. Våre lesere har nemlig vist veldig stor interesse for de mange gullkornene vi har funnet frem fra vårt omfattende bildearkiv. Vi skal fortsette å gi deg dette innholdet – menneskene som har jobbet og levd i vårt fylke, men med et komplett avisarkiv blir hele historien tilgjengeliggjort for deg som abonnent. Alle artikler, notiser og reportasjer som har vært publisert siden starten vil bli tilgjengeliggjort for deg.

Denne prioriteringen gjør vi for å gi deg et enda bedre produkt. Vi har økt satsingen på direkte videosendinger, vi har økt innsatsen for å gi deg det aller siste i nyhetsbildet og vi følger på med flere gode reportasjer og nå også tilgang til omfattende historisk materiale.

Jobben med å digitalisere avisene påbegynnes allerede i høst. Neste vår, når alle de tusenvis av avisene er skannet og lagt i en database, vil du som abonnent kunne kose deg med å søke i våre arkivet. Vår redaksjon vil også dra frem igjen mange gullkorn, fra uke til uke.

Men det er ikke bare for kosen. Det er også en viktig del av vårt samfunnsoppdrag. Den historiske verdien setter vi høyt, og nå bevarer vi all vår lokalhistorie for fremtiden, istedenfor å la den bli stående og forvitre bak låste arkivdører.

Vi håper og tror at også du vil glemme klokken når vi lanserer våre arkiver digitalt neste år!

God helg!

Arne Reginiussen

Ansvarlig redaktør iFinnmark, Finnmark Dagblad og Finnmarksposten

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags