– Leppefisken skal også ha sin beskyttelse under dyrevelferdsloven, så hvor er Mattilsynet i dette spørsmålet?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.RENSEFISKOPPDRETT I HASVIK

Rognkjeks og berggylt hører til leppefiskene, av oppdrettsnæringen kun omtalt som rensefisk, som om de var til kun for det formål å rense oppdrettslaks. Nå planlegges det oppdrett av rognkjeks i Hasvik kommune. I min artikkel vil jeg unngå å bruke betegnelsen rensefisk, da jeg mener det er å redusere leppefiskenes egenverdi til noe instrumentelt. Leppefisken ble introdusert for lakselusbekjempelse, da tidligere kjemisk eller termisk lakselusbekjempelse var smertefull for oppdrettslaksen, eller kunne skade annet liv i havet, som skjell, reker og annet. Altså etiske begrunnelser.

Det er positivt at det skal benyttes rogn fra lokal rognkjeks.

At det planlegges oppdrett av rognkjeks med rogn og melke fra lokal rognkjeks og rognkall er positivt. Den blir kortreist, i motsetning til den leppefisken som gjør avlusingen av oppdrettslaksen i dag. Det gir mindre transportforurensning. Bra for leppefisken som da blir utsatt for redusert lidelse og dødelighet under transport. Oppdrett på den lokale leppefiskstamme reduserer også genetisk forurensning fra leppefisk best tilpasset forhold andre steder i landet, enn her. På samme måte som vi frykter dette når oppdrettslaks rømmer og forurenser våre unike laksevassdrag.

Dyrevelferdsperspektivet for leppefisk

I Fiskehelserapporten 2019 fra Veterinærinstituttet anslås det at 40 % av de 50 millioner leppefisk som årlig settes ut i laksemerdene for å bekjempe lakselus dør. Om det tilsier at de resterende 30 millioner leppefiskene rømmer, det vet man altså ikke. 50 millioner leppefisk yngles fram og lever utenfor sitt normale habitat med et eneste formål; at oppdrettslaksen skal lide mindre/overleve bedre ved avlusing, og eierne tjene mere. Dette er et stort moralsk dilemma, som ikke ville vært politisk mulig om det hadde skjedd i et fjøs. Leppefisken skal også ha sin beskyttelse under dyrevelferdsloven, så hvor er Mattilsynet i dette spørsmålet?

Nevnte jeg at det settes ut 350 millioner oppdrettslaks for slakting årlig?

Kun 300 millioner lever lenge nok til å bli menneskemat. 50 millioner dør av sykdom og parasitter før de når å komme på matfatet. Sammen med leppefisken utgjør dette et svinn på 100 millioner fisk for å få fram 300 millioner oppdrettslaks til slakting. 1 av 4 overlever ikke lenge nok til å bli menneskemat.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken