«Johannes Bredesen skal berømmes for å ta hatmeldingene ut i offentligheten»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LEDER I dag kan vi lese om vardøværing Johannes Bredesen, som fikk en lite hyggelig melding fra en bekjent på Facebook dagen etter valget. «Frp å ut med svartinga», var den korte meldingen. Bredesen valgte å ta skjermdump av meldingen, og legge den ut i offentligheten. Målet var å ta et oppgjør med rasisme i det offentlige ordskiftet.

«Bildet som tegner seg for meg er at det er greit å kalle både asylsøkere og innvandrere for svartinger. Tonen er ikke bra i debatten, og etter min mening blir det ikke tilstrekkelig tatt tak i det. Det burde vært slått enda hardere ned på,» sier Johannes Bredesen til Finnmarken.

Her løfter vardøværingen en viktig problemstilling. De siste årene har det offentlige ordskiftet i innvandringspolitikken hardnet til. I takt med terrorhandlinger i Europa har frykten spredd seg også i Norge. At Fremskrittspartiet med Sylvi Listhaug i spissen har slått politisk mynt på dette, må det være liten tvil om.

Det viser blant annet Listhaugs gjentakelse av et tidligere Frp-forslag, som nå kom på banen igjen etter terrorangrepet i Barcelona. Da tok hun til orde for å opprette lukkede mottak for asylsøkere med avslag eller usikker identitet. Forslaget er lite humant, og koblingen opp mot terror er spekulativ. Like fullt får utspill som dette stor støtte i deler av befolkningen.

Mandag fikk Frp 15,2 prosent av stemmene på landsbasis, en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng. I tall betyr det at 444.332 personer stemte Frp. I Finnmark fikk partiet 6.990 stemmer, noe som utgjør 18 prosent, en økning på 1,9 prosentpoeng.

Nå er det selvfølgelig ikke sånn at alle disse menneskene er potensielle rasister. Men at det finnes mørke tanker blant mange av dem, har kommentarfeltene på internett for lengst bevist. Derfor skal Johannes Bredesen berømmes for å ta hatmeldingene ut i offentligheten når de kommer; det er i dagslys trollene sprekker. Det må til dersom kampen for et varmere samfunn skal vinne.

Underleder: Et viktig møtested

Tirsdag åpnet Frelsesarmeen Stedet-Vadsø, som skal gi rusavhengige et rusfritt møtested.

Dette er en viktig etablering, som kan være med på å gi mange mennesker en ny sjanse i livet. Dørene skal være åpne for alle, og vi vil oppfordre til at kommunens innbyggere benytter seg av tilbudet.

Det skader aldri å bli kjent med folk, ei heller dem som kanskje har kommet litt skjevt ut.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags