– Nå er det på høy tid å ta realitetene inn over seg, og bli en tydelig stemme i debatten om framtidig organisering og lokalisering

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mandag gikk Alta-politiker Trine Noodt fra Venstre ut med støtte til Vadsø som fylkeshovedstad. Dette er i skarp kontrast til hennes politikerkollegaer i Alta Arbeiderparti, som er klare til å ta opp kampen om disse arbeidsplassene.

«Tromsø er på banen for å bli ny regionhovedstad, og da blir det feil at vi setter i gang en lokaliseringsdebatt i Finnmark,» sier Noodt, og fortsetter: «Vi må stå sammen om å fronte Vadsø som regionhovedstad. For Tromsø by vil det ha liten betydning om fylkesadministrasjonen ligger der eller ikke, men for Vadsø vil det ha stor betydning. Dessuten har Vadsø kompetanse og lange tradisjoner for å drive administrativt arbeid der.»

Men i responsen hun får fra partiet som fortsatt er størst i Finnmark, Arbeiderpartiet, er det lite som tyder på vilje til samarbeid. Da partileder Ingalill Olsen ble spurt om kommentar til saken, svarte hun nærmest som på repeat: «Vi er imot sammenslåing av Finnmark og Troms, mens Venstre har fått det som de vil med Høyre og Frp.»

Nå må også Arbeiderpartiet forholde seg til at regionreformen er vedtatt av Stortinget. Fortsatt er det mulig å klamre seg til halmstrået KrF, og håpe at de skal kreve omkamp om reformen når de nå går inn i forhandlinger om posisjoner for de neste fire årene. Men det er lite som tyder på at regionreformen blir en kampsak for partiet i denne prosessen. I utgangspunktet er KrF for regionreform, og partiet stemte for sammenslåingen i Stortinget før sommeren.

Det er ingen som tviler på at Arbeiderpartiet er imot regionreformen. Men nå er det på høy tid å ta realitetene inn over seg, og bli en tydelig stemme i debatten om framtidig organisering og lokalisering. Da holder det ikke å komme med følgende konstatering, som også står på trykk i dagens avis: «Det blir en gigantisk fjerning av arbeidsplasser, og det å snakke om samhold nå, er for sent. Vi er imot at det skal fjernes arbeidsplasser fra Vadsø, og har aldri vært inne på tanken om å fjerne oppgaver fra Vadsø.»

Vi mener det aldri er for sent å stå sammen. Det er først i slutten av oktober de to fylkestingene i Troms og Finnmark skal møtes i Kirkenes, og fram til da bør alle partiene i fylket fokusere på hvordan man kan få gjennomslag for Finnmarks interesser. Her må også fylkets største parti, som sitter i posisjon på fylkestinget, komme på banen. På forhånd å slå fast at dette blir en gigantisk fjerning av arbeidsplasser, det er rett og slett ikke godt nok.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken