«Det er ikke tid til å slikke sårene etter mandagens valg. Kampen for å beholde kompetanse i østfylket, må starte nå»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Mens sykehussaken i Alta må sies å være valgflesk i god stil, er det liten tvil om at vedtaket om å slå sammen Troms og Finnmark til én region vil bli stående nå som regjeringen får fornyet tillit, skriver Finnmarken på lederplass dagen derpå.

DEL

LEDER Det var én mann som kunne juble høyere enn alle andre da de første valgresultatene ble klare mandag kveld. Han heter Bengt Rune Strifeldt, representerer Fremskrittspartiet i Finnmark, og fikk tidlig klarhet i at hans nye hverdag blir i Oslo og på Stortinget.

I fylket som helhet gikk partiet opp 2,1 prosentpoeng til 18,1 prosent, og ble med det nest størst i Finnmark. Men takket være sykehussaken og lovnadene om å få utredet sykehusstrukturen, ble gleden enda større på hjemmebanen i Alta: Her ble Strifeldt soleklart størst.

Dette til tross for at partiet hans har sittet i regjeringsposisjon i fire år allerede, og så langt har lite tydet på gjennomslag for nytt sykehus til Alta.

Taperen må sies å være Arbeiderpartiet. Særlig i Alta, der man så vidt sikret nok stemmer til å bli nest størst. Da hjelper det ikke at partiet fortsatt står sterkest østover i fylket, for her er det ikke innbyggere nok til å sikre partiet tre representanter på Stortinget. I Vadsø har nok budskapet om å reversere regionreformen nådd fram, men valgresultatet viser at jo lenger vest man kommer, jo mindre betydning har en sammenslåing med Troms.

Og det er nettopp dét som er den første og største konsekvensen av valget. Mens sykehussaken i Alta må sies å være valgflesk i god stil, er det liten tvil om at vedtaket om å slå sammen Troms og Finnmark til én region vil bli stående nå som regjeringen får fornyet tillit.

Det betyr også at Arbeiderpartiet må sette seg ned og finne fram til en ny politikk. Fram til nå har regionreformdebatten stort sett handlet om hvorvidt man ønsker at den skal reverseres eller ikke. Nå er det høy tid å fylle debatten med innhold om hvordan den nye regionen skal organiseres.

Arbeiderpartiet har fortsatt flertall på fylkestinget i Finnmark og må kjempe med nebb og klør for å hindre at arbeidsplasser og kompetanse forsvinner ut av fylket. Reverseringsløftet er ikke lenger gyldig.

Samtidig ser det ut til at Finnmark mister sin klareste stemme på Stortinget. Nessebys Kirsti Bergstø er den som i klarest ordelag har talt hele fylkets sak, og spesielt i fiskerispørsmål har hun vært tydelig. SV har til og med foreslått å grunnlovsfeste folkets rett til å eie fisken. At Bergstø ikke får plass på Stortinget, er et tap for hele Finnmark. Så gjenstår det å se hvilken posisjon den mer anonyme Geir Adelsten Iversen fra Senterpartiet kan skape seg.

Uansett betyr valgresultatet at vi går spennende, og usikre, tider i møte i Øst-Finnmark, og vi vet lite om hva framtiden bringer med seg. Fortsatt er det helt i det blå hva regionreformen egentlig innebærer, og hvordan den vil slå ut hos oss. Men en ting er sikkert: Det er ikke tid til å slikke sårene etter mandagens valg. Kampen for å beholde kompetanse i østfylket, må starte nå.

Uansett betyr valgresultatet at vi går spennende, og usikre, tider i møte i Øst- Finnmark.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken