Når Telenor moderniserer oss 20 år tilbake i tid

GÅR FEIL VEI: Utviklingen i distriktene er uheldig, ifølge artikkelforfatteren.

GÅR FEIL VEI: Utviklingen i distriktene er uheldig, ifølge artikkelforfatteren.

Av
DEL

LeserbrevDet har i den seneste tid vært skrevet meget om Telenors plan om å legge ned kobberlinjene, og med det også mange menneskers tilgang til internett. Selv skrev jeg det første leserinnlegget om dette 18 juni i fjor, uten at det da fremkalte noen reaksjoner fra Telenor, eller sentrale politikere. I den senere tid har flere oppdaget hva som er i ferd med å skje, presset på Telenor har økt, og Senterpartiet har tatt saken.

Telenor har lovet at nedleggingen er en del av en modernisering. I utgangspunktet virker dette som en god idé. Kanskje er det på tide å erstatte linjene som vi kan spore tilbake til telegrafen, og som siden starten av 1800 tallet har gått fra å kunne transportere morsesignaler, til og i dag med VDSL, kunne håndtere flere samtidige strømmer med HDTV. Denne moderniseringen burde innebære at man erstatter kobberet, med noe annet, som er bedre. Siden 70 tallet, er det fiber som har vært erstatningen for kobbertråder, og som har gjort det informasjonssamfunnet vi lever i i dag, mulig.

For noen dager siden ble Telenors plan for modernisering offentlig, erstatningsproduktet for de som mister sin VDSL forbindelse er klart, og kalles for Hjemmebredbånd Mobil. Dette produktet har flere mangler. Mangler som gjør at det ikke er en modernisering, og heller ikke en erstatning. Først så er det dyrere. Hvor en 30 mbit linje levert via kobber koster 499kr pr. måned, koster den samme kapasiteten levert via 4G, 699kr pr.måned. En prisøkning på 40 %. For det andre er kapasiteten på linjen er oppgitt som et forventet maksimum, og ikke hva man minimum kan forvente. Spikeren i kista er at i motsetning til VDSL, så er det ikke fri bruk. Kundene må her forholde seg til en begrensning på 1000GB pr. måned.

Med denne forbruksbegrensningen, så sender Telenor oss tilbake til tellerskrittenes tid, og det er ingen modernisering.

Skal Telenor lage noe som er en erstatning for VDSL via kobberlinjer, så må det oppfylle tre enkle krav

1. Prisen skal være den samme eller lavere som for tilsvarende produkt på VDSL

2. Bruken skal være ubegrenset

3. Kapasitet på forbindelsen skal være den samme, oppgis som forventet minimum, og ikke som «opp til»

Skal det være modernisering, så blir listen litt lengre:

4. Kapasiteten må økes vesentlig, og det må være et produkt som kan skalere sammen med fremtidige behov

5. Alle de mange steder som for snart 20 år siden ikke fikk tilgang på bredbånd via ADSL, skal ha tilbud om samme produkt.

Vi lever i dag i informasjonssamfunnet, hvor vi strømmer i 4K med et behov for 7-14GB i timen, hvor et spill hurtig overstiger 100GB, og hvor det forventes at vi har tilgang til internett i kontakten med så vel det offentlige som det private. Telenors Hjemmebredbånd Mobil er verken modernisering, eller erstatning, det er tvert imot et steg tilbake til tellerskrittenes tid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags