Russisk armageddon

Illustrasjonsbilde fra tidligere krigsherjinger i Aleppo (2014).

Illustrasjonsbilde fra tidligere krigsherjinger i Aleppo (2014). Foto:

Av
DEL

MeningerI Aleppo har jihadistene lidd nederlag. Når vestlige medier omtaler IS, kalles de terrorgrupper, i hvert fall hvis de utøver sin aktivitet i Paris eller Brüssel. Den terror de har bedrevet i Syria, registreres knapt.

Statsminister Erna Solberg har onsdag holdt en pressekonferanse. Der fikk hun seg til å si:

«Verden står overfor en av de største tragediene på lang tid, og verdenssamfunnet står maktesløst i den situasjonen vi ser i Aleppo».

«Det hviler et stort ansvar på Russland og på de andre landene i regionen som støtter Assad, på at dette ikke blir en full humanitær katastrofe, som vi nå ser konturene av.»

Du verden. Nå er jihadistenes nederlag «blitt en av de største tragediene i vår tid». Hun er videre bekymret for at jihadistenes nederlag «skal bli en full humanitær katastrofe, som vi nå ser konturene av». Hun er synsk den damen.

For i dag torsdag kunngjorde den den russiske generalstaben at evakuering av mer enn 5000 jihadister og deres familier fra Aleppo var begynt. Sårede opprørere vil bli evakuert av Det russiske forsoningssenteret med bistand fra det internasjonale Røde Kors. Ordren om denne evakueringa kom fra Putin. Evakueringa er begynt.

20 busser og 10 ambulanser er rekvirert for å evakuere jihadistene mens 100 av dem brukte egne biler. De forventer at 250 sårede eller kritisk sårede vil bli evakuert i løpet av dagen.

Også Jan Egeland er bekymret. Han er utpekt av FN til å lede en arbeidsgruppe som skal beskytte syriske sivile.  Det er jo pent, men han er litt sent ute, for det russiske forsvarsdepartementet kunngjorde sist mandag at en storstilt humanitær operasjon er i gang i området. Nesten 100 000 mennesker, deriblant 40 000 barn, var blitt evakuert fra Øst-Aleppo. Og i kveld torsdag sier de jammen på Dagsrevyen at «evakueringa av Aleppo er kommet i gang». De følger godt med der i gården

Egeland sier videre: «Nå får vi trolig tilgang til tusener av helt forpinte sivile for første gang på lang tid. (De slapp ikke til da jihadistene hadde kontrollen). I dag er det viktig at vi får inn observatører fra FN, Røde Kors og Røde Halvmåne som kan sikre at alle de som er i ruinene får beskyttelse og hjelp».  Pussig nok nevner ikke Egeland syrisk Røde Kors eller Det russiske forsoningssenteret som har vært virksomme i området i lang tid mens Røde Kors, Røde Halvmåne og FN har sittet på gjerdet og ventet på at jihadistene skulle slutte å skyte på dem.

La meg til slutt si litt om de massakre som skal være utført på syriske sivile her om dagen, selvfølgelig av syriske regjeringsstyrker. Først handler det om rapporter, så handler det om meldinger, formodentlig fra BBC som igjen har fått dem fra ukjente kilder i Øst-Aleppo. De er altså høyst usikre. Og den samme meldinga har mediene fråtset i i flere dager. Det er lite påfyll med nytt stoff. Men Egeland stoler på dem. Og han vil arbeide for at de rapporterte massakrene slutter. Dette kan ikke fortsette, sier han.

Jihadistene har til det siste hatt kontroll over 2,5 kvadratkilometer i Øst-Aleppo. Jeg går ut fra at de av terroristene som har holdt ut til siste slutt, har vært noen hardkokte jævler. Men det faller ikke Egeland inn at de kan ha skutt noen sivile ekstra mens den syriske regjeringshæren nå lar dem slippe unna. For det hatt de travelt med den siste tida. Men som sagt, Egeland nevner ikke jihadistene med ett ord i forbindelse med den mulige massakren.

Kåre Wahl

Hammerfest

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags