Dyr er ikke julegaver!

– IKKE TIL JUL: Dyr er ikke julegaver, skriver spaltist Randi Breivik.

– IKKE TIL JUL: Dyr er ikke julegaver, skriver spaltist Randi Breivik. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDet nærmer seg årets største kjøpe- og fråtsefest, også kjent som jul, og både Facebook, aviser og TV reklamerer vilt for all slags greier vi ikke er i nærheten av å trenge. De fleste av oss har så mye, at vi har store problemer med å komme med et svar på «Hva ønsker du deg til jul?». For vi trenger ikke ønske oss noe i dag. Mangler vi det, så kjøper vi det, og har vi ikke egne penger, så er det alltids et eller annet kredittkortselskap som har.

Det er helt greit. Hvis folk vil ha mer å tørke støv av, mer å lagre i skuffer og skap, føler de trenger en ekstra fancy kaffemaskin, eller tror ungene trenger å fylle enda en lekekasse for å være lykkelige, så kjøp i vei.

Bare sett grensa ved dyr!

Som nevnt har jeg sett mange annonser de siste to ukene, for alt fra smykker og klær, til lommelykter og kjøkkenmaskiner. Og jeg har også sett den typen som sier «Kattunger leveringsklar til jul» og «Valp til jul».

Dyr er ikke julegaver!

Jeg tviler på at foreldre enkelt ville gitt etter om prinsessa eller prinsen ønsket seg et søsken i julegave, og det bør ikke kreve noen færre vurderinger å ta til seg en katt eller en hund. Selvsagt kan man ikke etterlate en åtte måneders unge alene, eller sette hen ut i skogen, fordi man skal på sommerferie og ikke fant barnevakt, og like selvsagt bør det være at man ikke gjør det med dyr heller. Det er en forpliktelse for lang tid, og oftest veldig lenge etter at ungene gikk lei av dyret.

Det anslås at det er mellom 50.000 og 100.000 hjemløse katter i Norge. De er der blant annet fordi folk, voksne mennesker, etterlater dem til sin egen skjebne. Når man vet at voksne kan være så uansvarlige, så er det ikke så merkelig om unger kan bedyre hvordan de skal ta seg av dyret de ønsker seg selv, men samtidig så lett gå over til neste interesse etter en tid.

Å ha dyr kan lære barn mye. De lærer ansvar, å ha omsorg for andre, å måtte sette noen andre enn seg selv først, og også om kjærlighet. Men det krever ansvarlige foreldre, som ikke skaffer seg 10-25 år med forpliktelser på en innskytelse, eller et ønske fra et barn som neppe skjønner omfanget av det hen ønsker seg. For uten de ansvarlige foreldrene, så risikerer man å lære barna det motsatte, nemlig at man ikke trenger å sette andre først, og at selv om man sier man er glad i noen (katten/hunden/hamsteren etc), så kan man kvitte seg med dem hvis de kommer i veien for ferieplaner, eller andre ting man har lyst til.

Dyrebeskyttelsen tok inn drøyt 5.000 katter i 2016. Det er omtrent 10% av de som hadde trengt det, om man legger det laveste anslaget for hjemløse katter til grunn. 90% går fortsatt ute. De fryser, de har sykdommer, de slåss, de er underernærte og de er redde. Og uansett hvor mange som blir tatt inn, så øker omfanget av hjemløse katter.

I motsetning til hva mange synes å tro, så klarer ikke katten seg selv. Den fryser lett, den er territorial og havner i slåsskamper (spesielt ukastrerte), den blir syk, og den trenger faktisk menneskene sine. Det burde vært strengt forbudt å skaffe seg dyr, uten også å følge det opp. For ikke å snakke om skyhøye bøter når man ikke gjør det. For det kan være noe av grunnen til at en del tar seg katt så enkelt: De er som oftest gratis å skaffe seg, og ingen legger seg borti om de får vaksiner eller blir kastrerte. Og problemet vokser.

Dyr er ikke julegaver selv om de er enkle å få tak i!

Hvis man tenker etter: Når tiåringen ikke engang klarer/vil/husker/gidder å legge skittentøyet sitt på vaskerommet, så er det best for alle om hen først får ansvaret for en potteplante.

Og til deg som gir vekk, eller selger, dyr du ikke aner hvordan får det, eller hva motivasjonen bak anskaffelsen er, og selv om det ser ut til at en del av dere ikke bryr dere: Du har faktisk et ansvar du også!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags