«Jeg var så langt nede at jeg begynte tenke på å ta mitt liv»

Av
DEL

LeserbrevTirsdag 10. september var det verdensdagen for selvmord. I 2017 var det 593 selvmord i Norge, og tallene har siden 2013 vandret fra 555-614 selvmord i året. Menn står for størstedelen av selvmordstatistikken med 403 personer mot 190 kvinner i 2017.

Hvert år gjøres det anslagsvis 4000-6000 selvmordsforsøk, og menn topper statistikken. Hvorfor er det slik? I følge førsteamanuensis Erlen Mork ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning - og forebygging er dette et sammensatt problem. En delforklaring kan være at menn velger mer dødelige metoder. En del forskning viser til biokjemiske forskjeller som at menn tenderer til mer voldelig impulsivitet mot seg selv eller andre. Menn har også større vansker med å søke hjelp for sine problemer og velger heller selvmedisiniering i form av rusmidler som f.eks alkohol.

Mens vi har en nullvisjon om antall drepte i trafikken, har vi ingen vyer om å få ned selvmordstallene. Dette må vi gjøre noe med. Vi må senke terskelen for å be om hjelp når folk sliter, og vi må ha et hjelpeapparat som er der når folk trenger hjelp.

For endel år siden hadde jeg en kraftig depresjon, jeg var så langt nede at jeg begynte tenke på å ta mitt liv. Jeg endte opp med å søke hjelp, en fantastisk turnuskandidat tok meg på alvor og henviste meg til psykolog. Min bror valgte å ikke søke hjelp for sine problemer, og han snakket aldri med noen om det han sleit med. Han tok selvmord i februar i år. Tilbake sto en kone, en sønn på 4 og en sønn på 7 år, samt en voksen sønn fra tidligere forhold. Barna står uten en far, en kona får aldri se sin mann igjen.

Traumet med en slik opplevelse unner jeg ingen. Det er et sant helvete, og for min del tok det 6 måneder for jeg kom i en "normalfunksjon". Andre familiemedlem sliter fremdeles med å takle hverdagen normalt. Ingen vet hvordan dette vil prege guttene på sikt, men en går ikke gjennom en slik opplevelse uten å bli preget av den på en eller annen måte.

Til deg som sliter, du er ikke alene, det er mange som har det som deg. Snakk med en venn, snakk med lege og få hjelp. INGEN av de rundt deg ønsker noe annet enn å ha deg i livet. Livet er hardt, men ALT er mulig å løse. Trenger du noen å snakke med i en vanskelig stund står kontaktinfo til forskjellige hjelpetelefoner nedenfor.

Raimo Sørensen

Kirkens SOS døgnåpne telefon: 22 40 00 40 (www.kirkens-sos.no har også en chat og meldingstjeneste)
Mental Helses døgnåpne og gratis hjelpetelefon: 116 123
Røde Kors telefonen for barn og unge: Røde kors-telefonen for barn og unge, åpen mandag-fredag 14-20: 800 333 21
På Røde Kors nettsider kan du også chatte, diskutere og sende mail hvis du har spørsmål eller trenger noen å snakke med.
Alarmtelefonen for barn og unge: Er gratis og åpen 15.00-08.00 og døgnåpen på helligdager og i helger: 116 111
Kontakt fastlegen din, som også kan henvise deg videre dersom du trenger hjelp hos for eksempel psykolog

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags