Informasjon i koronaens tid

Av
DEL

LeserbrevGeir Håkonsund skriver 14. mars i iFinnmark at «God informasjon og en ekstra innsats fra alle vil være helt avgjørende i den tøffe tiden som nå kommer.» Håkonsund påpeker flere observasjoner som kan tyde på at myndighetens informasjon og råd om hvordan vi skal forholde oss til koronasituasjonen ikke etterleves. Eksemplene han gir tyder på en inkonsekvent oppfølging. I hvert fall på det tidspunktet det ble observert.

«Gjør som vi sier, ikke som vi gjør» lyder et gammelt pedagogisk visdomsord. Det beskriver egentlig godt det faktum at vi ofte ikke klarer å etterleve det vi selv vet er rett og riktig. Og ikke minst hvor vanskelig det er å endre adferd. Først avlære, så programmere inn nytt. Torsdag 12. mars orienterte regjeringen om tiltak knyttet til korona. Hold avstand, minst en meter, ikke håndhilse. Ikke før var seansen overstått før statsministeren rakte hånden fram for å takke de andre i panelet. Og et par dager senere er hele toppledelsen med helsedirektøren i spissen i karantene fordi de åpnet for å gi dispensasjon for en koronasmittet til fysisk å delta i deres møte for å jobbe fram tiltak for å bekjempe korona. Når de nå har prøvet og feilet med seg selv som forsøkspersoner, mener jeg de nå tross alt har begynt å komme med mange gode råd i en uoversiktlig situasjon hvor ingen kjenner fasiten.

Ikke uventet har flere spesialister uttalt seg som ubetalte konsulenter, særlig de litt tilårskomne. På førstesidene påpeker de område for område hvor den nasjonale beredskapen har sviktet. Det hamres fast med slegge at tiltakene er for få og for milde, og at de kommer for sent. Det kan være dette bidrar til å dytte og dra i forhold til flere gode tiltak fra myndighetene.

I tillegg florerer ikke-autorisert informasjon som ytterligere avføder tvil om informasjonens riktighet. Så da sper folk på med tiltak fra folkehelsemedisin, naturmedisin, store doser C-vitamin, råd fra «kloke koner» og forbønn, i tillegg til medisin fra apoteket. Jeg hører fra personer i risikogruppen at de synes det er vanskelig å finne informasjon om situasjonen og hvordan de skal forholde seg. Det er kanskje et uttrykk for at de ikke helt vet hva og hvem de skal stole på lenger?

Nå har Tromsø kommune varslet at alle sør for Dovre går rett i karantene om de viser seg der. Samtidig strever Hasvik kommune med å få oversikt over hvilke utenlandske gjester som befinner seg i kommunen. De er nå inne i den viktige sesongen for reiselivet med havfiske, og mye står på spill. Utenlandske gjester fortsetter å komme med biler på ferga fra Øksfjord til Hasvik, og ingen har myndighet til å stoppe det. Sverige treffer ikke tiltak tilsvarende Norge og Danmark, og grensehandelen mot Strømstad og Nordby er historisk høy. Den norske dugnadsånden på sitt beste.

Så et lite hjertesukk til slutt. Til min sorg opplevde jeg i butikken i går at det var tomt for Bestemorost. Kan du/dere som har hamstret hylla tom ta kontakt, da jeg gjerne skulle hatt litt for å holde humøret opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags