Velkommen til resten av deres liv!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

SpaltistDenne uken er det studiestart ved UiT – Norges arktiske universitet og ved mange andre univsersiteter og høyskoler over hele landet. Finnmarksungdom reiser ut for å få seg utdannelse som aldri før. Til alle dere som reiser ut for å studere nå, har jeg en klar beskjed: Velkommen til resten av deres liv!

Det som venter dere de neste årene, vil være de beste årene i livene deres. Det er en hverdag preget at stor personlig frihet, store forventninger og lite penger. Det er tungt, men det er også helt fantastisk.

Selv valgte jeg å flytte til Tromsø for å studere juss etter videregående. Det har jeg ikke angret et sekund på. De fleste «store» byer i Norge er gode studentbyer, med gode skoler. Dere skal nå ut og få dere erfaringer og lære dere noe nytt dere aldri har vært borti før. Det er viktig for dere selv, men det er også viktig for Finnmark.

For selv om vi har et utmerket universitet representert i Alta, Hammerfest og til dels Kirkenes og Vadsø, er det viktig at dere reiser ut av landsdelen også. For den dagen dere kommer hjem til Finnmark, har dere noe unikt å tilføre fylket. Noen unike erfaringer og unik kompetanse som trengs, for at Finnmark skal kunne utvikle seg videre i fremtiden.

Dette er ikke et innlegg for å si at alt er fantastisk med studietiden. Det er tungt, blytungt til tider. Men det er en hverdag som samtidig er fantastisk. Dere blir å møte mennesker dere aldri hadde møtt om dere ikke reiste ut. Dere får kjenne på hvordan det er å ta sjanser i livet, dere får kjenne hvordan det er å lykkes og det å gå på en smell.

Og når dere går på den smellen, skal dere vite at vi har alle vært der. Både vi som er studenter nå og alle som noen gang har vært studenter. Spesielt vi som må flytte langt unna familie, der er fallhøyden stor. Spesielt i starten. Det som alltid må være trøsten, er at studentmiljøet er som en stor familie, som vil ta deg i mot.

Engasjer deg i ting, i studentforeninger og i sosiale lag. Vær som Jim Carrey i filmen «Yes Man», det har jeg lært meg at oftere gir deg en god opplevelse enn en negativ en. Det er viktig å si til seg selv «Nei, vet du hva? Jeg gjør det». Uansett hvor stort eller lite det du skal gjøre, er. Det verste som kan skje er at du har en kjedelig kveld.

Så, kjære vordende studenter. Både i år og til neste år og året etter der igjen. Gled dere. Dere har mye å se frem til. Hvem vet? Kanskje dere møter en fremtidig ektefelle på deres studieopphold? Eller finner drømmeyrket? Alt jeg vet, er at det er en opplevelse for livet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags