Gå til sidens hovedinnhold

Høyre størst

Artikkelen er over 19 år gammel

"Det er mulig Høyre ville stått enda sterkere med Hermod. Men partiet har greid seg veldig godt også med Raymond."

(Finnmark Dagblad) Høyre er nå fylkets største parti, viser meningsmålingen som Opinion har gjort for Finnmark Dagblad og Finnmarken. Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende etter de mange nasjonale meningsmålingene som viser et Høyre i sterk vekst. Meningsmåling er ikke valg, men alt tyder nå på at førstekandidaten Raymond Robertsen seiler mot en nokså sikker plass på Stortinget.

Det er interessant også med bakgrunn i den temmelig bitre nominasjonsstriden i partiet. Vi husker godt de to meningsmålingene Vardø Høyre fikk gjennomført for å styrke deres egen kandidat, ordfører Hermod Larsen: Larsen ville være en langt bedre stemmesanker enn Robertsen. Det er mulig Høyre ville stått enda sterkere med Hermod. Men partiet har greid seg veldig godt også med Raymond. Og merk: Av de nordnorske fylkene er det bare i her i Finnmark at Høyre er størst.

Om vi sammenlikner målingen med resultatet fra siste valg, er det to klare tendenser: Høyre har nesten doblet sin oppslutning, mens Arbeiderpartiet nesten er halvert. I løpet av det siste året har vi riktig nok vært innom en svimlende oppslutning om Fremskrittspartiet. Men den har de selv bidratt sterkt til å ta knekken på gjennom et indre oppgjør som tydeligvis har skremt velgerne i mer moderat retning. Partiet står likevel sterkere enn ved siste stortingsvalg. Hans A. Karlsen kan fortsatt gjøre seg forhåpninger om å bli den første Frp-representanten fra Finnmark.

Det mest interessante med dagens måling er at vi nå har fem realistiske konkurrenter om de fire stortingsrepresentantene fra fylket. Ser vi på de fire største - Høyre, Ap, SV og Frp - er det bare fem-seks prosent som skiller dem. Også KrF og Randi Karlstrøm vil med sine vel 12 prosent ha mulighet til å berge mandatet dersom de får til en skikkelig valgkamp og vet å utnytte Kjell Magne-effekten.

Finnmark er fortsatt inne i en kraftig høyrebølge. Ved forrige stortingsvalg hadde SV og Ap oppslutning fra mer enn halvparten av velgerne. Selv om SV og Olav Gunnar Ballo har styrket seg noe, er de to partiene nå nede på knappe 37 prosent. Høyre og Frp har faktisk litt over 37 prosent - mot 21 prosent for fire år siden.

Det er ingen tvil om at velgerne i Finnmark har gjort partivandring til en egen sportsgren. Det skyldes at Arbeiderpartiet har mistet sitt tradisjonelle og magiske grep over fylkets velgerne. Vi tror avgiftspolitikken er en av de viktigste enkeltårsakene, ikke minst bensinavgiften og muligens også rotet rundt den nye momsen. Det rammer ikke minst finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som jo tilfeldigvis også er Finnmark Aps toppkandidat ved det kommende valget...