Opprop for fødende i Finnmark

Av

Vi ser at dagens pris leder til sosiale forskjeller!

DEL

LeserbrevTiden etter et barn er født kan være en utfordrende tid for mor, barn og partner. Den nye familien skal bli kjent med hverandre, amming og tilknytning skal etableres og opplæring i barnestell skal læres i en tid med søvnunderskudd og svingende emosjoner. Heldigvis tilbyr vi at partner får overnatting sammen med mor og barn denne perioden.

Jordmødrene ved Hammerfest sykehus ser at prisen partner må betale for overnattingen ofte er avgjørende for partners tilstedeværelse på barsel. Derfor ønsker vi å gjøre befolkningen oppmerksom på hvor stor forskjell det er i prisen rundt om i landet. 20 tilfeldige fødeenheter er spurt, snittprisen for partner er 368 kr. I Hammerfest betaler partner 450kr før fødsel og 765kr etter fødsel. Detter er over DOBBELT av gjennomsnittsprisen på landsbasis. Også innad i fylket er det store prisforskjeller på våre tre fødeenheter. Hvorfor er det slik?

Vi ser at dagens pris leder til sosiale forskjeller!

For de kvinnene som har lang reisevei blir det enda mer urimelig dersom partner av økonomiske grunner velger å reise hjem, da de samtidig mister muligheten for dagsbesøk. Usikkert vintervær kan føre til ekstra døgn før fødsel.

Vi jordmødre opplever flere utfordringer med dagens pris og har gjort de ansvarlige ved foretaket oppmerksomme gjennom et brev med faglige argumenter for en ny prisjustering. Vi har også argumentert omkring de fysiske forholdene som heller ikke er forenlig med denne prisen. Vi har ikke fått noen tilbakemelding på vår henvendelse.

Derfor vil vi opplyse Finnmarks befolkning om dette. Vi håper noen vil ta kampen for våre fødedamer!

Marie Darell og Line Olufsen-Mehus

Jordmødre

Hammerfest

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags