Hammerfest må satse på flere utdanninger

KOMPETANSE: Tilgang til flere utdanninger er et viktig tiltak for bolyst og økt befolkningsvekst, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon.

KOMPETANSE: Tilgang til flere utdanninger er et viktig tiltak for bolyst og økt befolkningsvekst, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerHelse Finnmark har problem med å rekruttere nok bioingeniører, de fleste kommunene i Finnmark har problemer med å rekruttere nok sykepleiere. For å møte behovet må vi etablere et nytt studietilbud for bioingeniør og etablere flere studieplasser innen sykepleie. Antall legestudieplasser i 5–6 år bør også økes.

Tilgang til flere utdanninger er et viktig tiltak for bolyst og økt befolkningsvekst. Hammerfest har behov for utdanning i ulike retninger i ingeniørstudier, økonomi, lærer, førskolelærer, vernepleier for å nevne noe, men i denne artikkelen vil jeg utdype behovet for helsefaglige studietilbud på UIT; Universitetet i Tromsø, avdeling Hammerfest.

Frem mot år 2035 vil Norge mangle 28.000 sykepleiere, hvis ingenting gjøres. Hammerfest har allerede et rekrutteringsproblem i forhold til sykepleiere, fordi de fleste av studentene er «utenbysfra». Antall studieplasser må økes, og hvis mulig må Finnmarkskvote innføres.

Helse Finnmark har problemer med å rekruttere og beholde bioingeniører, noe som betyr at det bør opprettes et eget studie for bioingeniører. Antall stasjonære studieplasser bør økes med 20 for sykepleiere, 20 for bioingeniører, og det bør økes fra 24 til totalt 30 studieplasser for legestudenter i 5-6. klasse. Det betyr 46/70 nye helse studieplasser.

Per i dag har sykepleierutdanningen og legestudiet i Hammerfest 5.000 kvadratmeter, men kapasiteten er nå helt sprengt, og det har den vært lenge. Universitetet i Hammerfest har behov for nye 5.000 kvadratmeter, og det har de selv forklart i flere sammenhenger. Da får jeg det ikke til å stemme at det nye helsehuset og universitetet skal dele på 7.000 kvadratmeter i det nye sykehuset. Det gir kun plass til de nåværende 24 legestudentene på 5-6. klasse.

Universitetet kan doble antall kvadratmeter på tomten ved siden av nåværende avdeling i Hammerfest, men det har vært lite snakk om det i det siste. Eller så må innholdet på det kommunale helsehuset krympes for å få plass til flere studenter på det nye sykehuset. Eller så må rammen for sykehusets areal med kommunalt sykehus og universitetsbit økes betydelig.

Jeg sender utfordringen videre til planleggere av sykehuset, helsehuset og universitetet.

Flere studieplasser betyr befolkningsvekst:

Hvis Hammerfest ønsker en befolkningsvekst, er oppretting av flere studieplasser det viktigste virkemiddelet. Det har skjedd i utdanningsbyer som Alta, Bodø, Harstad, Narvik og Tromsø.

I 1973 var Tromsø en liten by på 10-12.000 innbyggere, da det ble bestemt at det skulle etableres et universitet med DU-midler: Distriktsutbygging i Tromsø. Siden 1973 har Tromsø har oppnådd en eksplosiv befolkningsvekst og teller i dag 55.000 innbyggere og 20.000 studenter, og er til sammen en stor by med 75.000 innbyggere.

Desentralisert sykepleierutdanning i Finnmark:

Desentralisert og samlingsbasert sykepleierutdanning gir mer frihet for studenten til å kombinere studie med familieliv med barn og eventuelt en deltidsjobb. Til nå har det kun vært et desentralisert sykepleier studie i Finnmark, forrige gang i Porsanger, nå i Alta. Skal vi klare å dekke kommende sykepleiermangel, må det foregå 2 desentraliserte sykepleier utdanninger samtidig, dvs. både i Øst-Finnmark og Vest-Finnmark, dvs. vekselvis mellom Porsanger og Alta og vekselvis mellom Vadsø og Kirkenes. Hammerfest KrF jobber allerede med dette inn imot helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags