Hatsk ordskifte om rundstykker

HEFTIG ORDSKIFTE: Politikerne er råtten og lat, var noe at det som ble lirt av seg i kommentarfeltet på Facebook. En annen tok til ordet for at politikerne snart bør jaktes ned. Fotomontasje. Knut Fjeldstad / SCANPIX / Skjermdump

HEFTIG ORDSKIFTE: Politikerne er råtten og lat, var noe at det som ble lirt av seg i kommentarfeltet på Facebook. En annen tok til ordet for at politikerne snart bør jaktes ned. Fotomontasje. Knut Fjeldstad / SCANPIX / Skjermdump

Av

– Jeg synes det er leit å bli utsatt for slik sjikane.

DEL

LeserbrevTorsdag gjennomførte Hammerfest kommunestyre sitt siste møte før jul. Der ble budsjett for neste år vedtatt. Store summer ble bevilget til gode og etterlengtede prosjekter. Nye omsorgsboliger, ny barnehage, ferdigstillelse av barneskole og ny skiheis i alpinbakken er blant sakene som prioriteres i 2017. Dette vil gagne befolkningen i Hammerfest i mange tiår framover. Likevel var det en annen sak som skapte et voldsomt engasjement på sosiale medier, med til dels hatske utsagn mot kommunens politikere. Det var saken om lunsjservering under politiske møter.

I kommentarfeltet på iFinnmarks facebookside, haglet det inn påstander om korrupte politikere, oppråtna og late politikere og politikere som tar fra de svakeste for å mette seg selv. I en av Facebook-ytringene tas det til orde for å «jakte på de grådige jævlan å få dæm fjerna». I ettertid har iFinnmark valgt å slette en del av de mest hatske ytringene.

Folkevalgte må tåle et større kritisk søkelys enn andre. Men jeg skal innrømme at jeg synes det er leit å bli utsatt for slik sjikane.

En opplyst offentlig debatt er under press, og det er flere av oss som registrerer med bekymring hvordan mange vinner frem med å snakke nedsettende om andre. Vi ser det blant toppolitikere både i Norge og utenlands, og i mediedekningen. Sannheter forenkles, det snakkes i sort/hvitt, og nyanser og standpunkt som ikke gir likes og overskrifter i avisene gjelder ikke. Media oppmuntrer til samme retorikk, med vinklinger som hisser opp små og store nettroll til fri flyt over tastaturet. En polariserende offentlig debatt, uten nyanser og interesse for fakta, er ingen av oss tjent med. Den bidrar bare til fordumming.

De aller fleste kommuner i Finnmark serverer lunsj under politiske møter. Det er selvsagt helt opp til den enkelte om man er enig eller uenig i ordningen, og man kan argumentere for og imot dette.

Men når ordskiftet blir så hatsk som det er blitt de siste dagene, inkludert det som kan tolkes som drapstrusler, kan det bli et demokratisk problem. Mange vegrer seg for å bidra i lokalpolitisk arbeid nettopp fordi belastningen med å møte denne typen ytringer blir for stor. Jeg håper alle kan stoppe opp og reflektere over hva man bidrar til.

De aller fleste av oss er opptatt av å ta til ordet mot mobbing. Vi har utallige debatter, vedtak og gode intensjoner om emnet, og godt er det. Vi snakker om manifest, mobbeknapper og hva skolene kan gjøre. Men når den offentlige debatten og sosiale medier bidrar i stikk motsatt retning, er jeg redd vi har en lang vei å gå.

I kommunestyremøtet sist torsdag tok jeg til orde mot nedsettende snakk i det offentlige rom. Jeg uttrykte bekymring for at det offentlige ordskifte stadig blir mer polariserende, fiendtlig og respektløst. Ord betyr noe. Det påvirker hvordan barna våre formes og hvordan vi som voksne lykkes i samtalene med våre barn om respekt og likeverdighet. Omtrent samtidig som jeg holdt mitt innlegg mot mobbing, tok debatten om lunsjordningen av på sosiale medier, i en form og med utsagn som skremmer. I innlegget mitt avsluttet jeg med å si at man må stå opp og si ifra når det går for langt. Det mener jeg nå å ha gjort i denne saken.

Marianne Sivertsen Næss

Varaordfører (Ap)

Hammerfest

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags