Tyven, tyven skal du hete, for du stjal vår flyplass – igjen

Hammerfest lufthavn. (Arkivfoto/ fotograf ukjent)

Hammerfest lufthavn. (Arkivfoto/ fotograf ukjent)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

«Tyven, tyven skal du hete, for du stjal min lille venn» er det en kjent barnesang som heter. Jeg håper aldri jeg trenger å omskrive sangen til «for du stjal vår flyplass – igjen», skriver Vetle Langedahl i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerI Altaposten 05.01.17 kan man lese at Kåre Simensen går hardt ut mot en mulig ny flyplass på Grøtnes – igjen. At Simensen gjør dette, overrasker meg ikke. Det har han gjort før og det får meg til å lure: Ønsker Ap egentlig en ny flyplass i Hammerfest?

Jeg mener at det ikke hersker noen tvil om behovet for ny flyplass i Hammerfest. Det trengs, mer for hver dag som går. Det er enorm aktivitet ved Hammerfest lufthavn og det er bra. I 2014 var Hammerfest faktisk den nest-største lufthavnen under kategorien «lokale lufthavner», kun slått av Florø lufthavn. Jeg, og Finnmark Høyre, mener at det er på tide med en ny lufthavn i Hammerfest og at denne må være på minst 1550 meter.

Jeg registrerer at konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen er skeptisk til en ny lufthavn. At han mener det, skal han få lov til. Men det er ikke til å stikke under en stol at Widerøes Dash-8-maskiner har en utløpsdato rundt 2035, da Widerøe i 2015 fullførte en «livsforlengelse» på flåten sin på ca. 20 år. Det vil være vanskelig å finne fly som kan benyttes på en rullebane med bare 800 meter da. Det vil etter min mening være bedre å være føre var, slik at vi er klare til å håndtere morgendagens utfordringer på flyfronten.

Det Falk-Petersen imidlertid også understreker, er at dette er opp til politikerne å bestemme. Det er en viktig faktor. For det er med bekymring jeg registrerer at sentrale AP-politikere ikke ønsker en ny og bedre flyplass i Hammerfest velkommen. Jeg er sikker på at Hammerfest Aps representanter også er misfornøyde med dette, men når deres egne stortingsrepresentanter går ut med slike utspill, er det grunnlag for å stille spørsmål ved hva de faktisk mener. Kommer Runar Sjåstad til å følge i Simensens fotspor? Som den franske vitenskapsmannen Jean Boullard en gang sa: «Vi lar oss ikke lure av simple buktalertriks». Jeg tror jeg snakker for hele Hammerfest når vi sier at vi ønsker en ny flyplass på Grøtnes. Finnmark Arbeiderparti trenger mer enn simple buktalertriks for å føre velgerne bak lyset når det gjelder denne saken.

Men Simensen er dessverre ikke den første Ap-politikeren til å så tvil om nye Hammerfest lufthavn. Geir Ove Bakken har tidligere vært ute med det som umulig kan mistolkes som annet enn et krav om at flyplassen ikke blir større enn 1199 meter. Stikk i strid med hva Avinor mener er forsvarlig å bygge i Hammerfest, som er 1550 meter. Det er en gjentakende faktor i Finnmark AP – man ønsker ikke en ny flyplass velkommen.

Jeg tror ikke en ny lufthavn vil konkurrere med Alta lufthavn. Rullebanelengden det er snakk om kan aldri ta ned Boeing-flyene som SAS og Norwegian benytter seg av. Om Widerøe eller FlyViking går til anskaffelse av jet-fly som kan fly Hammerfest-Oslo vil være rent spekulativt å ta med i beregningen, da ingen har kjøpt faktiske fly enda. Det er direkte unfair av de sentrale Ap-politikerne å gå så hardt ut mot en ny lufthavn, før målingene av regularitet i det hele tatt er sluttført.

«Tyven, tyven skal du hete, for du stjal min lille venn» er det en kjent barnesang som heter. Jeg håper aldri jeg trenger å omskrive sangen til «for du stjal vår flyplass – igjen» til Finnmark Ap. Evig eies kun det tapte, sa Henrik Ibsen en gang. La oss håpe at vi hammerfestinger aldri må eie Hammerfest lufthavn, som et tapt prosjekt, til evig tid.

En ting kommer i alle fall til å stå fast: Jeg skal kjempe for den flyplassen, gjennom partiet mitt, gjennom kommunestyret, gjennom fylkestinget og ved en hver annen mulighet jeg har. Det later ikke Arbeiderpartiets representanter til å ville gjøre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags