Sykehus, ny flyplass og VargsundXpressen

BYTTES UT MED BÅT: Avstand fra den nye, tenkte lufthavnen på Grøtnes lufthavn og fram til hurtigbåtkaia i Hammerfest vil bli for stor, ifølge artikkelforfatteren. Foto: Arkiv

BYTTES UT MED BÅT: Avstand fra den nye, tenkte lufthavnen på Grøtnes lufthavn og fram til hurtigbåtkaia i Hammerfest vil bli for stor, ifølge artikkelforfatteren. Foto: Arkiv

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevNoterer at VargesundXpressen flittig debatteres i lokalpressen med negativt fortegn. Vedtaket i Fylkestinget blir selvfølgelig ikke godt mottatt av Hammerfest politikerne.

Skal bringe inn en del fakta om VargesundXpressen:

Ca. 30 000 mennesker har muligheter til å reise den korteste vei, både målt i distanse og tid med VargesindXpressen.

Avstand Alta-Hammerfest 48 n.mil, dvs. 88,9 km – landeveien 138 km.

Reisetiden med hurtigbåten i dag er 1,5 time, med buss 2,5 timer.

Sjøreisen går i lukket farvann så den er minimalt påvirket av uvær.

Sjø- eller landvei

Landeveien er begrenset av fartsgrenser, mens sjøveien ikke har slike begrensninger. Det betyr at reisetiden mellom Alta og Hammerfest vil være begrenset til ca. 2 timer. Utviklingen på sjøen går mot hurtigere båter. I dag har vi båter som kan gjøre reisen mellom de to byene på 1 time.

Vær og regularitet

Vei strekningen mellom Alta og Hammerfest er i vintermånene til tider stengt eller kolonnekjørt. – Også flyplassene i de to byene kan være stengt. VargsundXpressen er ikke væravhengig, da den går i lukket farvann, utstyrt med ultramoderne navigasjonsutstyr, som «ser» i tetteste snøgov. – En betryggelse for begge byer.

Sykehuset

Pasienter fra Alta som benytter hurtigbåten reduserer reisetiden med 2 timer. Med ny moderne hurtigbåt kan den reduseres med ytterlige 1 time. Båten har betydelig bedre komfort enn buss. Den er utstyrt med komfortable seter, toaletter og drikkeautomater, noe som betyr svært mye for syke mennesker.

Stamflyplassen

For flypassasjerer er hurtigbåten den korteste og mest komfortable reise mellom byene. For næringslivet, og især for petroleumsindustrien betyr dette mye. Det bør politikerne i Hammerfest spesielt notere seg. I Alta, ligger som kjent, hurtigbåtterminalen like ved flyplassen.

For Hammerfestingene betyr en slik rute at bilen kan stå hjemme og reisekostnadene reduseres betydelig når de skal reise til og fra Gardermoen.

Ny kortbane flyplass i Hammerfest – galskap satt i system

Behovet for investeringer til flere milliarder kroner i ny flyplass vil ikke være til stede dersom det satses på hurtigbåtrute mellom Hammerfest og stamflyplassen. Med en reisetid på ca. 1 time vil befolkningen i byen ha kortere reisetid til stamflyplass enn hundretusener av mennesker i f.eks. østlandsområdet. I tillegg har Hammerfest en fungerende kortflyplass på 800m.

I nasjonal sammenheng er det helt unikt at en småby på ca. 10 000 innbyggere, som har fungerende småflyplass og ligger ca. 1 time med hurtigbåt fra stamflyplass, gjør krav på flyplass til flere milliarder kroner.

Nå er det på tide at finansminister Siv Jensen og regjeringen kommer på banen og stopper dette prosjektet. I Finnmark trenger samferdsel sektoren milliardene til å ruste opp veinettet, og til å drifte båt- og bussruter.

Felles bo- og arbeidsmarked

Med en reisetid som nærmere seg 1 time mellom byene åpner dette opp for et felles bo- og arbeidsmarked.

God kommunikasjon

I all næringsvirksomhet er kommunikasjon et stikkord, ikke minst for petroleums virksomhet. Dette er ingen unntak i verken Alta eller Hammerfest. Best mulig kommunikasjon vil tjene næringslivet, herunder nye etableringer. Derfor er hurtigbåtrute mellom Alta–Hammerfest så viktig.

Best mulig kommunikasjon er selvfølgelig også viktig for den generelle befolkningen. For de mange tusen pasienter som reiser til og fra Hammerfest sykehus er god kommunikasjon viktig, særlig i vinterhalvåret. Flere timer ekstra reisetid er en alvorlig belastning for mange. Vi har hver vinter hørt om utskrevne pasienter som har brukt 10 tall timer på hjemreisen.

Her har politikerne et stort ansvar, da dette er en sårbar gruppe. Det kan synes som Hammerfest politikerne beklageligvis mangler det ansvaret. Det til tross for at de er vertskap for sykehuset.

Se til troms

Hurtigbåtruten mellom byene Tromsø, Finnsnes og Harstad er en suksess historie. Her har ingen av byene kjempet mot ruta. De har forstått at best mulig kommunikasjon er med på å fremme vekst og utvikling.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags