«Faunaens terrorister: Kråke, sjur og mink »

Disse tre artene terroriserer  faunaen, ifølge artikkelforfatteren. Illustrasjonsbilde. Fotomontasje.

Disse tre artene terroriserer faunaen, ifølge artikkelforfatteren. Illustrasjonsbilde. Fotomontasje. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerI vår ble det slått alarm via NRK Finnmark, om rekordlave kull av sjøfugl av alle slag i Øst-Finnmark, ender, ærfugl osv. Samtidig var minkbestanden rekordstor. Feller ble anbefalt. Nylig rapportertes fra Honningsvåg om store kråkeflokker. Ingen særproblem. For uten feller får minken fri formering. Med uforstandig snillisme får kråke og sjur (eller skjære) bygge reir og formere seg likedan uhemmet. Selv om alle som har med viltstell å gjøre, vet at dette betyr slutt på alt annet liv synes det mest likegyldigheten som rår.

Flere byer har innført avskyting av kråker. Hammerfest har ved skuddpremie redusert flokker på hundrevis av kråker betydelig. Ute i Europa brukes opptrente hauker mot dem. Utfor Wasa i Finland er oppstilt bilder og navn på fugl og dyr som er utryddet av mink og kråke. Og et stort arbeid gjøres med avskyting og med å sette ut og passe minkfeller. Uten så mye natur som Finnmark har, synes ansvarligheten mye større.

Kråke og sjur er de mest tilpasningsdyktige og hvis ikke formeringen stanses, blir de med økende søppel og fri redebygging, kjapt til tallrike flokker som tar alt i alle reirene rundt. Kråkene angriper i flokk. Noen jager foreldrene, andre tar unger. Hvor mange gang har vi ikke sett fortvilte måse, tjeld o.a. mindre fugl som jager etter kråker med ungene i nebbet. Mange av disse (trekk-) fuglene er på rødlista. Med fri kråke/sjur-formering blir lista blodrød. På Helgeland beretter de som røkter ærfuglreir at sjura er den verste for ender og ærfugl. Den kryper under kassene og tar egg og unger. Her drives avskyting og reirbygging er «forbudt». Folk med fuglekasser med kamera i, beretter om sjurene som vokter fuglekassen med småfugl når ungene er flyvedyktige og slik skremmer foreldrene fra å bringe mat. Så dør ungene i kassen. Mange tror ikke det er sant før de ser det selv.

Rovfugler som kråke og sjur har hakkenebb. Saue- og reineiere forteller at hos dyr som føder ute gikk kråkeflokken løs på øynene til det nyfødte og så var det gjort. Og hvor mange kan ikke fortelle om sjur eller kråke som balanserer på barnevogn mens ungen gjemmer øynene lenger og lenger under teppet.

På den ellers ande-rike havna i Hammerfest ble det i år kun registrert ett andepar med noen unger. Det var rikelig av minkspor rundt gamle Vestis rett utfor. Andeungene forsvant først. Kun de voksne var igjen. Hvor er de nå? Det meldes om lite og ingen reproduksjon av trekk- og stamfugl i hele Vestfylket. Det er mye mink etter Kvaløya, Seiland og Sørøya. Senest i går så vi minkryggen på tur inn i havnebassenget i H.fest. Minken drar bytte med under vann. Den svømmer lynkjapt og usynlig under vann over store områder og er kjapp som lynet også på land. Den kommer seg over alt. De som har fått rasert noen hønsebesetninger kaller den lystmorder. Kun ett sted på Seiland ble i år sett ærfugl med unger. Der ble det også satt minkfeller. Men under ynglingen ble dette forsømt og minken fikk festmåltid til sine unger.

De som er satt til å røkte denne «haven» må velge mellom frie vilkår for mink og flokker av rovfugl i bo-områdene og rundt. Alternativet er et variert fugle- og dyreliv. Velger vi det siste, krever det noe av oss. Dette bør både menigmann og viltforvaltning, hvis den fins i Finnmark, ikke bare være klar over og klage til media om. Men også gjøre noe med. Minkfeller er første på tapetet i vinter. Vi som kjenner naturen med det før rike og varierte livet, synes det som IKKE blir gjort nå, og følgen: En livløs natur og et blankt og dødt hav uten reproduksjon eller liv fra en før rik fuglebestand, er tragisk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags