For mye krangling i ferien? - Ferietid er krangletid!

Knut Sand Bakken.

Knut Sand Bakken. Foto:

Av

For noen blir ferietid krisetid og ikke den forventede og etterlengtede tid for rekreasjon og fornyelse, skriver Knut Sand Bakken.

DEL

LeserbrevMange av oss har ikke innsett at alle dagene som kom og gikk var selve livet. Vi ser frem til juli og stiller vel store forventninger til feriemåneden. Nå er den over. Den ble ikke hva vi hadde håpet på selv om vi har opplevd en virkelig sommer med sol og varme her sør.

I sommerferien skal vi slappe av og samle krefter til en lang og kald vinter. Det er ikke ferien som var selve problemet, men alt den skal fylles med.

Ekteskapsproblemene vi sliter med skal løses når vi endelig har fri fra jobben. Og hytta skal males. Og foreldre og svigerforeldre skal besøkes. Det er ikke måte på hvor mye vi skal rekke på 3-4 uker. I tillegg til ”pliktløpet” skal vi stresse ned, kose oss og virkelig slappe av.

Og så ble det ikke som forventet selv om værgudene var på vår side i nord denne sommeren. I ettertid kan det være på sin plass å minne om at det er viktig å ikke ha for store forventninger til ferien. Den løser ikke alle problemer. Disse har bygget seg opp over lang tid og skal løses gjennom noen hektiske ferieuker. For noen blir derfor ferietid krisetid og ikke den forventede og etterlengtede tid for rekreasjon og fornyelse. Men selv kriser bærer muligheter i seg. Og litt motgang gjør oss rikere som mennesker, selv om det er tungt når det står på. For her i landet mot nord hvor alle skal være så vellykkede og veltilpassede settes det så høye forventinger til oss. Vi er ikke vant med vanskeligheter og kriser og hvordan vi skal takle dem, i hvert fall ikke i juli. Ferien løser ikke aller problemer!

Og ikke alle tar det lite lett og klarer ikke ekteskapets påkjenninger. Derfor er det om høsten etter sommerferien mange par går fra hverandre. Ferien ble ikke ble det vi hadde drømt om. For vi hadde sett fram til sommeren. Ferien skulle jo løse problemene vi hadde latt være å ta opp en travel vinter. Og ingen av drømmene vi bar på i midten av juni ble oppfylt, Ferien ble langt fra noen suksess. Så bestemmer vi oss for å ta en pause. Etter lange diskusjoner bestemmer vi oss for å ta en pause i samlivet. Og det er mye som må ordnes før vi går fra hverandre som ny leilighet og ansvar for barna
Kanskje er det for lett å gå fra hverandre, bli skilt? Men av og til kan det være det minste ondet, også for barna. Men samlivsbrudd vil bli et stadig større samfunnsproblem. En skilsmisse har nesten alltid store omkostninger, både personlig og familiemessing. Derfor er det gledelig at statistikken viser en nedgang i tallet på skilsmisser og separasjoner. Det er viktig å glede oss over hva vi kan!

Når hovedgrunnen til skilsmisse er valgfrihet - selvutvikling og egen lykke – er det et virkelig fare på fare, også for institusjonen ekteskapet. Skal det overleve i det 21. århundret, må valgfrihet med vekten på egne behov igjen erstattes med plikt og ansvarlighet. For kanskje er det for lett å gå fra hverandre i dagens samfunn?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags