Gå til sidens hovedinnhold

«Du har hatt alle muligheter til å presentere fordelene ved tvangssammenslåingen, men hvor ble de av?»

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi har hatt en folkeavstemning her, Hesjevik. Oppslutningen er god og resultatet soleklart. Du har hatt alle muligheter til å presentere alle fordelene ved denne tvangssammenslåingen, men hvor ble de av? spør Ragnhild Vassvik i dette debattinnlegget.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Finnmark fylkesting ba i mars finnmarkingene om å si sin mening om tvangssammenslåingen med Troms over stemmeseddelen. Svaret kom 16. mai. Jeg skal hilse og si at vi fikk svar. Et kontant nei fra 87% av de mange som stemte.

Veien frem har bydd på mange utfordringer. Mange har forsøkt å latterliggjøre muligheten finnmarkingene har fått til å si sin mening om noe som berører dem sterkt. Finnmarkingene har blitt fortalt at dette er meningsløst. At det ikke vil endre noe og at avstemningen et rent pengemisbruk.

Til og med fra regjeringshold har folkeavstemningen som er solid hjemlet i kommuneloven blitt snakket ned.

Mest skuffende har det vært at også opposisjonspartier i Finnmark, som Høyre, har gjort sitt ytterste for å spre negativitet rundt finnmarkingenes mulighet til å stemme over en så viktig sak.

Så snart valgresultatet var offentliggjort gikk Jo Inge Hesjevik, gruppeleder i Troms og Finnmark Høyre, som de nå kaller seg, ut i media med det som etter hvert har blitt opposisjonslederen i Finnmark fylkesting sitt varemerke; sutring.  

Jeg leter med lykt og lupe etter noe substans i det Hesjevik sier, men her er det lite å finne. Reflekterer Hesjevik overhodet over hvor lite tro han viser på finnmarkingene når han kaller folkets røst for en «Vassvik-avstemning»? Det hører ingen steder hjemme med slikt fra ledere for det største opposisjonspartiet i Finnmark Fylkesting.

Hesjevik får selv stå ansvarlig for hvordan han fremstår, men la meg si følgende: Vi har hatt en folkeavstemning her, Hesjevik. I tråd med kommuneloven. Oppslutningen er god og resultatet soleklart. Du har hatt alle muligheter til å presentere alle fordelene ved denne tvangssammenslåingens, men hvor ble de av?

Hesjevik mener at han ikke har fått komme til orde. At han er blitt hindret i å få avslørt for finnmarkingene denne tvangssammenslåingens fortreffelighet. Men hør her: Ytringer er gratis og media er alltid interessert i hva opposisjonslederen mener. Det er den enkleste sak i verden for Hesjevik å få komme til orde i media. Han hadde gjerne egentlig ikke så mye å melde?

Jeg skal ikke belære Hesjevik, men det er kraften og innholdet i budskapet som teller her. Det er det som gjør inntrykk på folk og kan bidra til å påvirke. Har man et kraftløst budskap, som for eksempel å ivre for en tvangssammenslåing ovenfor egne innbyggere, blir responsen deretter.

Hvis Hesjevik vil gjøre noe mer konstruktivt enn å klage over undertegnede og en lovlig folkeavstemning, anbefaler jeg ham å heller se på det faktum at denne regionreformen som sjefene hans i Oslo har tvunget på oss, mer og mer bærer preg av å være et tomt skall.

Ekspertutvalget, som har foreslått nye oppgaver til fylkeskommunene møter enorm motstand i statsbyråkratiet og jeg frykter også i regjeringsapparatet. Høringsuttalelsene til ekspertutvalgets rapport er i hovedsak negative til å flytte ut noen oppgaver. Nå argumenterer også Statens Vegvesen for omkamp om utflyttingen til de nye fylkene. Det er mer og mer som tyder på at regionreformen ender med lite eller ingen desentralisering. Ja, mer et mageplask. Likevel ivrer Hesjevik for tvangssammenslåing.

Mens det hoper seg opp med argumenter mot reformen bruker Hesjevik tiden på å være sur på undertegnede. Det får bli hans valg, men det er synd for Finnmark som absolutt kunne trengt et Høyre som ikke bare slukte alt rått, men faktisk var opptatt av å få noe ordentlig på bordet fra sin egen regjering. Ikke engang når en folkeavstemning var i emning klarte de å få til det. Det sier sitt.

Finnmarkingene har imidlertid ikke latt seg skremme av svartmalingen om hvor dårlig det står til i Finnmark. I kjent stil har de vist sine meningers mot.

Jeg takker finnmarkingene for det enorme engasjementet og vil sammen med resten av Arbeiderpartiet og våre venner i fylkestinget stå på videre.

Vi har troen på Finnmark!

Kommentarer til denne saken