Tenk på fremtiden: Nei til gruveslam i Repparfjord!

f.v. Elise Sørensen, Regine Oskarsen Rakfjord, Erling-Andrè Stålsett Haneboe.

f.v. Elise Sørensen, Regine Oskarsen Rakfjord, Erling-Andrè Stålsett Haneboe.

Av
DEL

LeserbrevNå i desember får Nussir ASA svar på sin søknad om driftskonsesjon, som vil gi tillatelse til å starte gruvedrift ved Repparfjord. Det har møtt stor motstand fra miljøbevegelsen og folk verden over, og vi i Natur og Ungdom stiller oss sterkt imot bruken av “Hiv det på havet”-konseptet, og dumping av gruveslam i fjorden.

Folket i Kvalsund har i all tid brukt av naturressursene. Fiskeri og reindrift har alltid stått sterkt, men står nå i fare for å måtte vike for noen tiår med gruvedrift.

Aksjeselskapet Nussir ASA har søkt om å dumpe 17 lastebillass med giftig gruveavfall hver time, hver dag i 20 år, og mener at det ikke vil påvirke et større område enn akkurat der det blir sluppet ned. Som tidligere historie fra tiden da Folldal verk drev gruve ved Repparfjord har vist, ble hele fiskesamfunnet sterkt påvirket av de giftholdige avfallsmassene.

Selv 40 år etter, holder fjordens økosystem fortsatt på med å bygge seg opp. Vi ser i både Finnmark og resten av verden at tilgangen på naturressurser blir mer begrenset, og bevaringen av de blir dermed enda viktigere. Norge er ett av fem land i hele verden som driver med gruvedumping. Resten av verden har skjønt at det ikke finnes noen god unnskyldning for å bruke havet som avfallsplass. Det er på tide at Norge også kommer frem til samme konklusjon.

Vi i Natur og Ungdom lover et helvete dersom de får innvilget driftskonsesjon. Over 2700 har skrevet seg på aksjonsliste, og er villige til å aksjonere sivilt ulydig for å beskytte fjordene våre. Vi har gjort det før, og er klare til å gjøre det igjen for en så viktig sak.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags