Hjemfall av trålkvoter – kan de bli bedre?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL
Hjemfall av trålkvotene vil gi oss den gode muligheten til å sørge for en fantastisk utvikling i fiskerisamfunnene, spesielt i Finnmark.

MeningerFor Finnmark sin del gjelder det et kvantum på 30.000 tonn, og årlig førstehåndsverdi på en halv milliard. Det er 10 ganger mer enn kystfiskekvota på 3.000 tonn. Et hjemfall av trålkvotene vil tilsvare 282 kvoter for 50-fots fartøy, eller 520 kvoter til 35-fots fartøy. Til sammenligning fins det per i dag i Finnmark 89 fartøyer mellom 11–15 meter. Vi snakker altså om et kvantum som kan 3-4-doble antallet foretrukne fartøy. Dette er så voldsomt at man må se tallene flere ganger og gnikke seg i øynene for å forstå størrelsen. Men, det er faktisk sånn. Rett og slett. Akkurat slik.

Vi har sett at det lille kystfisketillegget og krabbekvote har ført til rekruttering og etableringer i Øst-Finnmark. Smilende ordførere er avbildet i avisene sammen med stolte unge redere, som ser muligheten for et levebrød i fiskeriene og satser i åpen gruppe. Dette gir arbeid på brukene, omsetning på butikkene og unger på skolene. Etableringene bygger rett og slett samfunn.

SV sitt forslag om hjemfall og innfasing av trålkvotene vil gi en økonomisk vekst og optimisme som de fleste samfunn ikke har sett siden gjenreisningen etter krigen. Det blir behov for minst 700 flere fiskere og minst 300 nye arbeidsplasser i industrien. Det vil bli behov for ytterligere ansatte i service og utrustning for flåten. Omsetningen i butikkene vil øke, folketallet, ja absolutt alle funksjoner i hele Finnmark vil styrke seg av dette. I motsetning til gruvedrift og petroleum er fiskerinæringa er spredt over hele fylket og miljøvennlig og evigvarende.

Høyre og Frp forsøker seg nå med en vits av en kompensasjon for å sikre at det som er fratatt Finnmark for alltid skal forbli borte. Ap har ingen alternativ og står på dagens linje. Komfortabel med situasjonen slik den har vært, men i villrede ovenfor opprøret som er i gang. Sp svinger seg, men har programfestet at fordelingen mellom fartøygruppene står fast og er i samme situasjon som Ap.

Dette kan vi bare ikke la passere. Opp og kjemp videre, finnmarkinger. Hjemfall av kvotene er en absolutt betingelse for å gjenreise finnmarkskysten og fiskerisamfunnene. Til høsten er det valg. Er det en gang i historien det er viktig for finnmarkinger å stemme SV, så er det i år. Bare SV har politikk som kan trekke Ap over på rett side av streken.

Trålerne hører til på historiens skraphaug, eller på trålromantisk museum som symbol på totalt feilslått fiskeripolitikk. Det er bare en ting trålerne kan gjøre bedre enn kystflåten, og det er å frakte verdien av våre ressurser sørover på børsen. Alt annet gjør kystflåten bedre. I særdeleshet tilbud og levering av råstoff som egner seg til produksjon og aktivitet helt uten mislykkede plikter og pålegg fra myndighetene. Kan det bli bedre?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags