«Velgerne føler seg tuktet og ført bak lyset av en regjering som tvang en reform på folk»

UTE PÅ TUR Trygve Slagsvold Vedum på en av sine mange reiser i Nord-Norge. Her står han til venstre for partifelle og stortingsrepresentant Geir Iversen ved fylkeshuset i Vadsø.

UTE PÅ TUR Trygve Slagsvold Vedum på en av sine mange reiser i Nord-Norge. Her står han til venstre for partifelle og stortingsrepresentant Geir Iversen ved fylkeshuset i Vadsø.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Senterpartiets fremgang i nord burde treffe Norge som en knyttneve i magen.

DEL

Meninger(Nordlys) Nordlys, iFinnmark og NRK kan i dag presentere en meningsmåling som best kan karakteriseres som et politisk jordskjelv. Senterpartiet har blitt det største partiet i nord.

Les også: Ap-Kristina om ny meningsmåling: – Meget nedslående

Kronikk fra iFinnmarks redaktør Arne Reginiussen: «Det oser ikke trygghet av folk som krangler internt og kaller hverandre diverse uhumskheter i offentligheten»

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har på autopilot pleid å forklare parademarsjen med en mislykket sammenslåing av to fylker. Sannheten er at Vedum selv vet at forklaringene stikker mye, mye dypere enn en enkelt og dårlig gjennomført reform.

Men regionreformen er selvfølgelig et symbol. Velgerne føler seg tuktet og ført bak lyset av en regjering som tvang en reform på folk, basert på løfter om overføring av oppgaver som aldri kom.

Senterpartiets rekordmålinger i nord burde treffe Norge som en knyttneve i magen. Det vi ser, er det kontante svaret fra en befolkning som ganske lenge har følt seg marginalisert og oversett av sentralmakten.

Det er summen av all avmakt og protest som nå kanaliseres inn i Senterpartiet: For eksempel flere tiår med feilslått forsvarspolitikk, og et grønt skifte der alle premissene legges i storbyene. For ikke å snakke om den systematiske nedbyggingen av smått og stort når det gjelder statlig virksomhet.

De andre partiene ser ikke ut til å ha noe svar på Senterpartiets fremmarsj. Og hovedstadsoffentligheten ignorerer den.

Når Vedum de siste årene har dratt rundt med kaffekoppen i nord, er det uten de største Oslo-mediene på slep. Ingen virker videre interessert i å reise ut og lytte til velgerne hans, for å komme til bunns i hva som er årsaken til en tillitskløft som graver seg større og bredere.

Men i en landsdel der Senterpartiet, sett bort fra EU-kampen i 1994 har vært en fremmed fugl, har de nå overtatt hegemoniet. Det gamle partiet for trøndere og storbønder i sør har erstattet Ap som største parti i Nord-Norge. De som karakteriserer dette som et mirakel, tar imidlertid helt feil.

Alt har en høyst logisk forklaring, og de fleste svarene finnes i teoriene til lofotværingen Stein Rokkan, den politiske sosiologen som forklarte drivlinjen i norsk politikk.

En ting er at Arbeiderpartiets tradisjonelle velgerkoalisjon har brutt sammen.  Den slitesterke alliansen mellom offentlig sektor, primærnæringer og industri har gått opp i limingen under Jonas Gahr Støres ledelse.

Det andre er at de nasjonale politiske trendene slår spesielt sterkt ut i Nord-Norge, og mobiliseringen av den «gamle» sentrum-periferi–dimensjonen har fått ekstra stor betydning i den nordlige landsdelen. Hovedsakelig fordi vi ligger lengst vekk fra hovedstaden, og fordi det i Nord-Norge er lettest å peke på negative effekter av sentraliseringspolitikk – både fra offentlige myndigheter og fra store private bedrifter.

Blir dagens meningsmålinger også valgresultatet til høsten, og det meste tyder på det, vil det forsterke inntrykket av Senterpartiet som det mest troverdige opposisjonspartiet til regjeringen.

Og Arbeiderpartiets sammenbrudd i nord kan føre til at Ivar B. Prestbakmo blir den første fylkesordføreren i storfylket Senterpartiet vil avvikle i 2021. Hvilken ironi vil ikke det kunne bli.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags