– Nærpolitireformen er en katastrofe

KRITISK: Marius Nilsen forteller at de pårørende varslet politiet om at drapssiktede muligens hadde våpen. Han er kritisk til at dette ikke fikk varsellampene til å ringe.

KRITISK: Marius Nilsen forteller at de pårørende varslet politiet om at drapssiktede muligens hadde våpen. Han er kritisk til at dette ikke fikk varsellampene til å ringe.

Av

Pårørende i Gamvik-saken mener nærpolitireformen er en katastrofe.

DEL

MeningerDet tragiske drapet i Mehamn for kort tid siden, hadde kanskje vært unngått hvis politiet hadde hatt flere ressurser i Gamvik kommune. Et synlig politi som oppsøker lovbrytere, er med på å gi en advarsel om at vi følger med på hva som skjer – før det skjer.

Når politiet velger å bruke telefon for å gi beskjed om besøksforbud, brudd på besøksforbud og at gjerningsmannen har våpen, da kunne nærpolitireformen like godt vært administrert fra Oslo.

Politiet har hevdet at de ikke hadde noen indikasjoner på at drapsmannen i Mehamn hadde våpen, men dette må bero på en misforståelse. De fikk beskjed om våpenmistanken av både offer og hans kjæreste. At de da ikke grep inn på forsvarlig vis, er rett og slett en skandale.  

Det kan ikke være sånn at politiet bare skal ringe potensielle lovbryterne når det er fare for alvorlig kriminalitet. Spesielt alvorlig er dette i den konkrete saken siden besøksforbudet ble brutt, noe politiet fikk melding om.

Vi har et politikontor i Mehamn, men uten vanlig politibemanning. Alle politifolkene er stasjonert i Kjøllefjord, over tre mil og en fjellovergang unna.  Mangelen på synlig politi fører til at respekten for politiet blir borte. Det er helt uakseptabelt at man plasserer politiet så langt unna at alle har dratt hjem når politiet ankommer, hvis de da kommer i det hele tatt.

Her i Gamvik kommune er det allment kjent at politiet sjelden rykker ut når noe ulovlig skjer. Vi har hatt tilfeller der folk har måttet ringe «bygdas sterke mann.» Vi er i ferd med å få lovløse tilstander, lik det er i land vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Derfor føler enkelte at man må ta saken i egen hånd for igjen å bli trygge. Slik bør vi heller ikke ha det.

Vi opplever vold der politiet ikke kommer, og som senere blir henlagt fordi man ikke har fått tak i gjerningsmennene. Det har også skjedd der man visste hvem de var.

Vi opplever at narkotika brukes åpenlyst. Vi opplever at politiet ikke rykker ut ved mistanke om kjøring i rus. Vi opplever at det nesten hver helg er biler som har kjørt utenfor veien, sannsynligvis i alkohol-/ruspåvirket tilstand. Og nå har vi også opplevd drap!

Det er noe fundamentalt galt når politikere vedtar reformer som setter folk i fare. Vi har delvis fått et lovløst samfunn der folk er utrygge og redde. Det verken kan eller skal vi akseptere i verdens rikeste land.

At man kaller dagens politiorganisering for nærpoliti, er like frekt som skammelig. I Gamvik kommune har vi fått et fjernpoliti. Dette må vi protestere på det kraftigste mot. Nok er nok. Vi forventer at politiet rykker ut når alvorlig kriminalitet skjer, eller det er fare for det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags