Senterpartiet mener: Still krav til oppdrettsnæringen – innfør krav om landbaserte anlegg og avgifter for dem som forurenser fellesskapets kystområder

Artikkelforfatteren vil ha nye krav til lakseoppdrettsnæringen.

Artikkelforfatteren vil ha nye krav til lakseoppdrettsnæringen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Samtidig som Senterpartiet vil sette av tilstrekkelige arealer langs kysten til sjømatproduksjon, vil partiet sørge for at befolkningen som grenser opp til åpne anlegg til sjøs får minst mulig ulemper. I stedet for at oppdretter dytter alle skadevirkninger på naboene (lus, sykdommer, forspill, utslipp av avføring osv.) så skal oppdretter oppmuntres til å satse på lukkede anlegg. Dette vil Senterpartiet få til ved å «fjerne konsesjon for produksjonsmetoder i havbruksnæringen som ikke påvirker det ytre miljøet negativt, som oppdrettsanlegg på land og lukkede anlegg til sjøs» (Senterpartiets langtidsprogram, 2017-2021, s. 22).

Oppdrettere som ikke vil legge om sin produksjon må forstå at det heretter skal være forbundet med kostnader å forurense kysten til skade for annen konkurrerende virksomhet.

Ved at anlegg som satser på åpen sjøplassert teknologi uten kostnader for seg får velte over alle ulemper over på dem som driver alternativ bruk av fjorden slik som fiske og fritidsaktivitet får de åpne anlegg store konkurransemessige fortrinn fremfor dem som tar ansvar og driver med lukkede anlegg.

Det samme kan en si om situasjonen som er oppstått ved at de som driver med åpne merder slipper unna med null betaling for grunnleie fordi statsråd Per Sandberg har avvist kravet fra SV på Stortinget om at slike anlegg må avgiftsbelastes for sin bruk av kommunale kystområder.

Senterpartiet står bak dette kravet og har programfestet at «kommunene skal få mer igjen for å avsette areal til havbruksnæringa. Dette bør skje gjennom innføring av en nasjonal arealavgift» (Programmet s. 22).

Undertegnede vil følge dette opp ved å fremme lovendringsforslag som fjerner gratisgodene for gammeldags åpen teknologi og som lar disse betale for de skadevirkninger som de påfører nærområder, naboer og konkurrerende virksomhet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken