Umåtelig trist og uforståelig av Finnmark AP

SKUFFET: Finnmark Ap har ikke lenge legitimitet i befolkningen, skriver Willy Pedersen.

SKUFFET: Finnmark Ap har ikke lenge legitimitet i befolkningen, skriver Willy Pedersen. Foto:

Av

De har gått bak ryggen på sine egne medlemmer og ser ikke ut til å ha betenkeligheter med å bruke rå makt ovenfor våre folkevalgte.

DEL

LeserbrevJeg meldte meg inn i partiet da jeg var 15 år gammel. Har jobbet for dette partiet i alle disse år, som folkevalgt politiker og som tillitsvalgt i partiorganisasjonen. Man har vært sammen med dette partiet i mange sjøslag og i mange tette avstemminger. Alle disse slagene har alltids vært mulig å forsvare fordi de har vært demokratiske og fordi de har hatt sin legitimitet i befolkningen.

Slik er det ikke lengre i Finnmark Arbeiderparti. Ikke i saken om en fellesnemnd og fylkessammenslåing. Et mindretall av tillitsvalgte har kuppet partiet. De har gått bak ryggen på sine egne medlemmer og ser ikke ut til å ha betenkeligheter med å bruke rå makt ovenfor våre folkevalgte. De trosser også de samme velgerne som har stemt på dem ved valg og støttet opp om partiets råd i en folkeavstemning. Med viten og vilje ofrer de også egne partikolleger som forsøker å stå sammen med Finnmarkingene kommende kommunevalg. Det er umåtelig trist.

Jonas G. Støre sier styrets knappe flertall har vist ansvarlighet. – dette er en klok beslutning, mener man. Denne uttalelsen mangler innsikt i hva det er Finnmark Arbeiderparti nå risikerer. Partilederen regionalt og nasjonalt kan nå bevitne et fylkeslag som går i oppløsning på grunn av denne avgjørelsen. Det kan vel neppe være særlig ansvarlig ovenfor partiet og ei heller en særlig klok avgjørelse. Jonas G. Støre var også i Vadsø og sa at: hvis han var Finnmarking ville han stemt mot denne tvangssammenslåingen. Det var ærlig og oppriktig ment. Det tror jeg han ennå på, men det forplikter også. Både partiet sentralt, men spesielt Finnmarks egne tillitsvalgte og da Kristina Hansen.

Det er ikke lenge siden Finnmark Arbeiderparti feiret 100 år. Da ble historien om oss skrevet. Ikke visste jeg at siste kapittel skulle skrives kun få år etter at boken kom ut. Kristina Hansen er forfatteren for dette siste kapitlet, hvis hun ikke tar en timeout og går tilbake til partiorganisasjonen og ber om råd. Det er ikke hast i denne saken. Samtidig som hun spør oss om råd kan fylket og staten utrede lovligheten ved tvangsvedtaket. Det vil kjøpe henne tid og kanskje historieboken ikke får en slik brå og tragisk slutt.

Helga Pedersen sier det hviler et stort ansvar på skuldre på de som nå ser ut til å ofre partiet. Ansvaret ligger nå hos partilederen i Finnmark. Det er hun som må avgjør dette. Enten velger hun å ofre alt det arbeidet tusenvis av mennesker har gjort for partiet, gjennom tiere av år. Eller så kobler hun inn partiets øverste organer og spør oss om råd, og da utsetter hele denne avstemningen i fylkestinget. Jeg håper partilederen nå velger å utsette saken og få på plass en juridisk redegjørelse. Alt annet er totalt uforståelig.

Mvh

Willy Pedersen

Tidligere Fylkestings- og stortingsrepresentant, kommunestyremedlem og kommunestyre kandidat.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags