«Fraværsgrensa, med dagens utforming, er urettferdig og rammer de svakeste»

Foto:

Av
DEL

LeserbrevDa jeg gikk på videregående skole i Hammerfest fantes det ingenting som het «fraværsgrensa». Elevene fikk brev hjem når det var fare for mangel på vurderingsgrunnlag, men ingen fastsatt grense på hvor mye fravær en kunne ha. Den fraværsgrensa vi kjenner i dag ble innført av Høyre og FrP i regjering i 2016. Regelen er at du kan maks ha 10 % fravær i faget. Overskrider du denne, får du ikke karakter i faget. Har du over 10 % fravær i et eneste fag, får du ikke vitnemål. Dette synes jeg er urettferdig.

Fraværsgrensa, med dagens utforming, er urettferdig og rammer de svakeste. De som møter på skolen og har lite fravær klarer seg. Det er de svake, de som ikke har samme muligheter til å møte opp, som sliter mest. Jeg snakker selvfølgelig ikke om skulking og de som ikke orker å møte opp til timen. Denne grensa rammer de som sliter på skolen fra før av, de som føler at de ikke hører til noen plass og de som er psykisk syke. Jeg synes dette er urettferdig fordi det gjør slik at det blir enda større forskjeller i samfunnet og det blir færre og færre som utdanner seg fordi de ikke får muligheten til å fullføre skolen.

Ja det er mindre fravær i videregående i dag, men antallet elever som dropper ut av skolen har økt. Det er bekymringsvekkende. Fraværsgrensa stopper mange elever fra å fullføre videregående opplæring, dette viser at noe må endres. Vi må finne bedre løsninger som gir elevene frihet, og samtidig gjør at elevene ikke har for mye fravær.

Fraværsgrensa er urettferdig og den rammer feil. Ikke bare rammer den de spesielt utsatte, men den rammer alle som er uheldig og ha influensa midt i skoleuka. For å ikke få ugyldig fravær må du ha legeerklæring på at du er syk. Du må til legen og betale de hundrelappene en legetime koster, kun for å få det på papiret at du har feber.

Jeg er ikke en stor fan av slik som fraværsgrensa er i dag, jeg synes grensa enten burde bli helt fjernet, økes til mer enn 10 % eller ha individuelle grenser for hvert fag med tanke på hvor mange skoletimer det er av det faget i løpet av et skoleår.

Jeg synes at fraværsgrensa er en urettferdig grense som skaper store forskjeller i samfunnet vi lever i, gir mindre muligheter for fullføring av videregående opplæring og setter personer med blant annet psykiske problemer i et dårlig lys.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags