Regionreformens kollaps

Arild Holt-Jensen skriver at regionreformen ikke vil lykkes slik den er lagt opp til.

Arild Holt-Jensen skriver at regionreformen ikke vil lykkes slik den er lagt opp til.

Av

– Fordeling av like oppgaver til så geografisk ulike regioner blir umulig og verre enn med nåværende fylker, skriver professor emeritus i geografi Arild Holt-Jensen.

DEL

LeserbrevAnakronismen Viken og den tapte debatt om sammenslutningen av Finnmark og Troms viser det elendige politiske håndverk bak ‘Regionreformen’. Det blir ikke noen reform i ordets egentlige betydning om resultatet på den ene siden blir usammenhengende folkerike regioner og på den andre siden folkefattige regioner med enorme avstander. Fordeling av like oppgaver til så geografisk ulike regioner blir umulig og verre enn med nåværende fylker.

De fleste innser nå at det var dumskap å begynne med den geografiske inndeling før en konkret hadde bestemt hvilke oppgaver som skulle gis til de nye regionene. Arbeiderpartiet har innsett dette, selv om partiet i prinsippet har støttet stordrift. FrP er blitt skeptisk siden de trodde en skulle spare skattepenger på reformen, mens all erfaring viser at en slik omfattende institusjonsomlegging i en lang overgangsfase gir større utgifter. Senterpartiet har sitt på det tørre når de påpeker at store regioner gir mer sentralisering, mens Venstre er bondefanget til å tro at vi kan få sterke regioner som motvirker statsmakten i Oslo. For Høyre er regionreformen en prestisjesak som skal gjennomføres med makt selv med en geografisk inndeling som ikke henger på greip, mens KrF synes å ha kommet til at dette er en politisk sak som ikke er hjertesak for dem.

Region Viken i utstrekning fra Hardangervidda til Svinesund, med Oslo som en uavhengig øy midt i, har lite med nyskapning å gjøre. En sammenslutning av Oslo med Akershus, som fortsatt har Bærum og Asker isolert vest for hovedstaden, kunne hatt mening. Men det har ikke regjeringen våget å gå inn for. Når Nordland er holdt utenfor blir det politisk umulig for Finnmark med de enorme avstander å underlegge seg Tromsø. Har Oslo-politikerne opplevd Finnmarksavstandene vinterstid og innsett den rolle området har som grenseregion i Arktis?

En sammenslutning av Agder- og Trøndelagsfylkene framstår som uproblematisk, Vestlandet, som burde hette Bjørgvin, kan gå, men savner Rogaland. Hedmark og Oppland kan utmerket godt fortsette som egne regioner/fylker siden det blir umulig å gi alle regioner de helt samme oppgaver.

Mye kunne også vært sagt om kommunesammenslutningene som er under gjennomføring; også der har arbeidet vært lite grundig. Scheikomiteen, som førte til de store kommeneendringene omkring 1964, gjorde et betydelig grundigere og bedre arbeid. Når Bergen i 1971 opphørte som eget fylke og gikk inn i Hordaland, var det en fornuftig prosess som burde vært fulgt opp med sammenslutning av Oslo og Akershus.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags