Giftpille fra Finnmark

TAR OPP GJELD: Flertallet i fylkestinget i Finnmark, med Ap og fylkesordfører Ragnhild Vassvik i spissen, gikk inn for å å ta opp store lån. Høyre, Venstre og Frp stemte imot de store låneopptakene.

TAR OPP GJELD: Flertallet i fylkestinget i Finnmark, med Ap og fylkesordfører Ragnhild Vassvik i spissen, gikk inn for å å ta opp store lån. Høyre, Venstre og Frp stemte imot de store låneopptakene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Finnmark fylkeskommune har startet et farlig spill.

DEL

MeningerDet går an å forstå finnmarkingenes frustrasjon over sammenslåingen med Troms fylkeskommune. Et stort flertall er imot og Finnmark er et spesielt fylke på mange måter. Det finnes mange gode argumenter for å beholde Finnmark som et selvstendig fylke. Men «giftpillen» som politikerne i Finnmark fylkesting nå har laget er uklokt.

En «giftpille» er ikke uvanlig i næringslivet. Av og til skjer det fiendtlige oppkjøp der selskapets styre kjemper mot en overtakelse. Styret kan da foreta disposisjoner som gjør selskapet mindre attraktivt for overtakelse. Dette kalles en «giftpille».

Ifølge Rut Olsen (Frp), Trine Noodt (V) og Claus Jørstad (Frp) er Finnmarks giftpille er et låneopptak på 1,79 milliarder. Det vil i så fall si at fylkeskommunens gjeld øker med 80 prosent. Etter sammenslåingen vil denne gjelden fordeles på alle innbyggere i det nye fylket. Befolkningen i Finnmark får nyte godt av store investeringer, men slipper unna med kun å betale noe av gjelda.

I gjennomsnitt vil gjeldsopptaket være på 7 500 kroner per person i det nye fylket. Om vi forutsetter at all gjelden går til irreversible investeringer i Finnmark, så vil dette bety at Troms sitter igjen med null mens finnmarkingene får investeringer til 11 000 per person. Finnmarkingene går dermed med 3 500 kroner i pluss mens Troms går med 7 500 i minus per person. En familie på fire fra Troms vil altså få en økt fylkeskommunal gjeld på 30 000 uten de får noen ting igjen for det.

Ideen med giftpille hviler på at overtakelse er unngåelig. Det er det ikke i dette tilfellet. Dette handler om to fylker som slås sammen mot viljen til, ifølge meningsmålinger, et stort flertall av innbyggerne. Men sammenslåing er uunngåelig. Eneste gjenværende hensikt med giftpillen er dermed å tilrive seg ressurser fra befolkningen i Troms, hvor flertallet i befolkningen også har vært mot fylkesfusjonen.

Om fylkestinget i Troms ønsker å beskytte interessene til befolkningen i Troms har de ikke noe annet valg enn å svare med samme mynt. Troms fylkeskommune må vedta en betydelig økning i gjeld og investeringer for å nøytralisere vedtaket i Finnmark fylkeskommune.

Resultatet vil bli tragisk for begge befolkningene. Vi vil få en forgjeldet ny fylkeskommune med en stor portefølje av lite overveide investeringer.

Dette er en problemstilling som innen økonomifaget kalles «fangenes dilemma». Om fangene samarbeider om ikke å røpe hverandre, slippes de fri. Men fangene holdes i atskilte celler, så samarbeid er umulig. Resultatet blir derfor det verst tenkelige; begge tilstår og begge får lang straff.

Men Troms og Finnmark fylkeskommuner sitter ikke i atskilte celler. De kan snakke samen, og har til og med en egen arena for det. Et kappløp om mest mulig gjeld som vi nå ser starten på, er derfor både unødvendig og synd for alle parter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags