Gå til sidens hovedinnhold

Norsk olje koker kloden

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag 8. oktober var en tung dag for miljøvernere verden over. FNs klimarapport ble presentert og den var dyster. Den sa det vi hadde fryktet, vi har dårlig tid. Hvis vi skal klare å begrense global oppvarming til under 1,5 grader må vi gjøre endringer verden ikke har sett tidligere.

Det er mange tiltak vi kan gjøre for å kutte i utslippene våre. Men det er ett kutt i norsk klimapolitikk vi kan gjøre som vil være større enn alle andre kutt i. Eksport av Norsk olje og gass. Norges årlige utslipp er på ca. 50 millioner tonn CO2. Samtidig eksporter vi olje og gass tilsvarende et utslipp som er 10 ganger større. Det vil si et utslipp på 500 millioner tonn CO2. Dette tallet er skremmende høyt. Norsk olje koker kloden.

Til nå er dette utslipp Norge har fraskrevet seg alt ansvar for. Dette kan man ikke gjøre lenger. Det er på tide at vi tar ansvar for handlingene våre. Ifølge FNs klimapanel har vi et begrenset karbonbudsjett vi må overholde for å unngå katastrofale klimaendringer. Da må forbruket av fossil energi gå ned umiddelbart. Vi trenger fornybar energi som sol og vindkraft. Da er det helt feil og bakvendt at vi fortsatt selger så ekstreme mengder med olje og gass. Vi må ta ansvar nå.

Det største kuttet vi som nasjon kan gjøre er i oljesektoren, og må vi begynne med nå. Vi må begynne å ta ansvar for utslippene våre, også de vi tjener penger på. Olje- og gasseksporten tatt i betraktning, er Norge en klimaversting. Vi har tjent oss rike på å forurense kloden så mye at unges fremtid står i fare.

I oljedebatten er det mye snakk om tall, år og fakta. Ofte glemmer man hva det egentlig handler om. Nemlig fremtiden. Det handler om at jeg, som 19 skal ha et levelig miljø. Det handler om at vi må gjennomføre de målene vi har satt oss og det handler om at de som kommer etter oss også skal kunne bo på en klode uten flom, ekstremvær og tørke. Da må vi kutte i utslipp, og vi må begynne nå. Norsk olje koker kloden, og det kan vi ikke tillate lenger.

 

Kommentarer til denne saken