De rette folkene…?

Høyres næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (innfelt) forsvarer høyt lønnsnivå generelt, men ikke når det kommer til folks helse, ifølge Magnar Leinan.

Høyres næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (innfelt) forsvarer høyt lønnsnivå generelt, men ikke når det kommer til folks helse, ifølge Magnar Leinan. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Snakk om å svikte sine egne velgere!

DEL

MeningerSist tirsdag kom nyheten om at topplederne i åtte store statlige selskap fikk nær 100 millioner kroner i lønn i fjor. Mer enn halvparten var fast lønn, mens bonuser, pensjon og diverse frynsegoder utgjorde resten. Equinor-sjef Eldar Sætre var den som fikk best betalt; nær 15 millioner måtte han visstnok ha for å gjøre en god jobb. En lønnsøkning på 32 prosent fra året før. Om lag én og en kvart million i måneden – eller drøyt 40.000 kroner per dag, altså. Jo da – du leste riktig; 40.000 kroner per dag.

Ikke overraskende forsvarer Høyres næringsminister Torbjørn Røe Isaksen lønnsnivået. Lønningene må være konkurransedyktige, man er nødt til å betale for å få de rette folkene man trenger, sier han til NRK. Her skal det tydeligvis ikke stå på pengene.

Men merkelig nok; for de ansatte i den livsviktige luftambulansetjenesten gjelder av en eller annen grunn ikke dette. Her gambler isteden regjeringen, helseminister Høie og Helse Nord direkte og helt bevisst med folks liv og helse, når man til tross for sterke og klare advarsler i forkant legger kompetansen til pilotene og flyteknikerne ut på anbud uten å kreve virksomhetsoverdragelse. En anbudskonkurranse med et helt klart mål; nemlig å spare noen millioner på en helt grunnleggende beredskapstjeneste, gjennom å svekke høyt kvalifiserte ansattes lønns- og arbeidsbetingelser.

Dette inntrykket bekreftes av advokat Robert Myhre, som er ekspert på offentlige anskaffelser og tidligere har jobbet med nettopp dette i Nærings- og handelsdepartementet. Myhre har gjennomgått all offentlig informasjon om anbudet, og hans analyse er klar: Hele prosessen ser ut til å være skreddersydd for Babcock. Dette var en konkurranse som det var nesten umulig for Lufttransport å vinne, sier han til Dagbladet. Og til NRK: Det har vært en konkurranse som i betydelig grad har favorisert den nye leverandøren.

Til tross for dette stiller altså regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter fra Høyre, FrP og Venstre – utrolig nok også «våre egne» nordnorske Høyre-representanter – på sedvanlig vis opp og skjønnmaler og forsvarer prosessen. Som vanlig ivrig assistert av Finnmark Høyres Jo Inge Hesjevik. Snakk om å svikte sine egne velgere!

Sist ut i så måte er Venstres helsepolitiske talsmann Carl-Erik Grimstad. Partiet hans gjorde et godt valg i Finnmark i fjor høst. Spesielt i Alta. Som takk for tilliten setter han bortimot verdensrekord i ansvarsfraskrivelse, når han i et leserinnlegg gjør et pinlig forsøk på å bortforklare dette som en ren arbeidskonflikt og legge skylden på pilotene i Lufttransport, samtidig som han roser seg selv, helseminister Høie og «hans kompetente stab» opp i skyene for jobben som er gjort.

Valgflesk smaker gjerne godt med det samme, men lukter ofte vondt og gir en ekkel smak i munnen etter svært kort tid. Enkelte ganger – som nå – er det direkte farlig for liv og helse. Så la oss alle merke oss og huske næringsminister Røe Isaksens ord neste gang vi går til stemmeurnene: Det er viktig å få tak i de rette folkene man trenger…

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags