Statens tilbud i jordbruksforhandlingene  -  sett fra Finnmark

Av

Staten la lørdag fram sitt tilbud i jordbruksforhandlingene. Tilbudet er på 1 milliard kroner, mens jordbrukets krav var på 1,92.

DEL

MeningerStaten prioriterer ikke strukturgrepene som jordbruket ønsket å innføre, med mest tilskudd til de minste gårdsbrukene og innføring av maksimumsgrense på tilskudd. Staten følger heller ikke opp satsinga på utmarksbeite. Derimot legges det opp til å belønne store produksjonsvolum, i et marked som allerede er sterkt preget av overproduksjon.

Pengene som tilbys, er altså innrettet slik at landbruket kjøres videre i feil retning.

I tillegg mangler det 430 millioner i potten for at bøndene skal ha samme kronemessige inntektsvekst som andre. Dette på tross av stortingsvedtaket om å redusere inntektsforskjellene mellom bønder og andre grupper.

Det største lyspunktet i tilbudet, er økninga av transporttilskuddet til veterinærene. På grunn av store avstander og lang reisevei i Finnmark, har bøndenes veterinærkostnader de siste åra blitt voldsomt høye. Dette kan etter hvert gå på dyrevelferden løs, og det er godt at staten tar situasjonen på alvor.

Kristelig folkeparti har flere ganger kalt seg «garantisten for landbruket». I fjorårets forhandlinger sørget de for en økning på 250 millioner utover statens åpningstilbud. Med KrF i regjering bør det være betraktelig mer å hente, dersom jordbruket finner å kunne gå i forhandlinger med staten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags