Finnmark Arbeiderparti opptrer med manglende respekt for demokratiet

Av

Slik opptreden vil utvilsomt føre til økt politikerforakt.

DEL

LeserbrevBlant den sterkeste kritikken av tvangsekteskapet mellom Finnmark og Troms var at den var kokt i hop på bakrommet uten utredning, og uten at de berørte fikk si sin mening. Nå gjør Finnmark Arbeiderparti det samme. Men forskjellen er at de gjør det på tvers av hva 87 % av hva Finnmarks befolkning mener, etter en folkeavstemning de selv arrangerte. Er det rart politikerforakt eksisterer?

I Norge er det ikke tradisjon for folkeavstemning utenom valg, og de er formelt sett kun rådgivende. Samtidig tilsier all kutyme at når man først gjennomfører folkeavstemning så må man lytte til det rådet man får. I dette tilfellet valgte posisjonspartiet Finnmark Arbeiderparti å gjennomføre dette. Tilbakemeldingen var klar 87 % var imot en sammenslåing.

Hvordan kan man tolke dette på noen annen måte enn at man da har et bundet mandat?

Da er det en soleklar forventning fra befolkningen om at man står løpet ut slik som Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet nå sier at de gjør.

Hele prosessen med regionreformen i Nord har utvilsomt vært en farse, men man har hatt en trøst i at posisjonspartiene på venstresiden i Finnmark har stått fjellstøtt. Nå slår dette sprekker og man Finnmark Arbeiderparti har gått på lag med kommunalminister Mæland.

At så attpåtil sender en delegasjon i en hemmelig forhandling med Troms Arbeiderparti og kommer tilbake med en ferdigforhandlet avtale er en oppsiktsvekkende mangel på respekt for demokratiet. Dette betyr at saken nå avgjøres med 5–4 i fylkesstyret etter at 87 % av folket sa nei nå man spurte om råd. Jeg klarer ikke å beskrive dette på en annen måte enn at dette er vanvittig arrogant.

Slik opptreden vil utvilsomt føre til økt politikerforakt, og jeg syns oppriktig synd på mindretallet i Finnmark Arbeiderparti som nå er tvunget til å stemme for denne udemokratiske avtalen og sammenslåingen. Men om de mener saken er viktig nok kan de bryte med partiet å ta konsekvensene av dette, det oppfordrer jeg de til å gjøre.

Velgere har kort hukommelse, dessverre. Folkebevegelsen mot tvangsekteskapet har vært vanvittig sterkt. Om dette nå blir gjennomført må vi som velgere ta ansvar med hvem vi stemmer på, vi må huske på hvem som hele tiden har vært for, imot og hvem som snudde når de ikke lenger turte å stå han av.

Når valgbudskap og fete løfter neste høst pakkes inn av godt betalte kommunikasjonsrådgivere må vi huske hvem som nå muliggjorde dette. Når man i tvangsekteskapet så unektelig vil se nedleggelse av lokale videregående skoler, desentraliserte tilbud og svekkelse av kollektivtrafikken i Finnmark, må man ikke glemme at det var Finnmark Arbeiderparti som snudde i stormen og lot regjeringen få viljen sin.

Jonas Ali Ghanizadeh

Vadsø

Følg på: Twitter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags