Sjelens tortur

Innsatte bør ikke miste helsehjelp, menneskerettigheter og kontakt med andre, skriver Tove Gundersen og Cathrine Th Paulsen i dette innlegget.

Innsatte bør ikke miste helsehjelp, menneskerettigheter og kontakt med andre, skriver Tove Gundersen og Cathrine Th Paulsen i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerAlle får en trøkk før eller siden. Angst, depresjon, søvnløshet, sorg eller andre psykiske problemer rammer deg eller dine nærmeste på et eller annet tidspunkt. Det er ikke nødvendigvis dramatisk, og det er stort sett ikke farlig, fordi vi har systemer for hjelp, som fastlege, distriktpsykiatriske sentre, psykologer, helsesøstre og mye mer. Vi har også en del reguleringer som skal dempe risikoen for psykiske problemer, for eksempel arbeidsmiljøloven og opplæringsloven.

Ikke i fengsel

Men obs: Dette gjelder ikke alle. Systemet virker ikke for deg hvis du er i fengsel. Andreas (46) som er intervjuet i bladet Psykisk helse ser svikten fra innsiden. Ikke bare er det dårlig med helsehjelp; miljøet og spesielt isolasjonen produserer i tillegg psykiske problemer. Dem kan du heller ikke snakke om. Hvis du sitter på cella og gråter, ville du være «død», forteller han.  

Kjent av myndighetene

Helsemyndighetene vet dette. Enkeltpersoner og ansatte har påpekt de dårlige forholdene i flere år. Europarådets torturkomité har nylig lagt fram nok en rapport som påpeker det helseskadelige ved isolasjon i fengsel. Mange av manglene torturkomiteen påpekte i 2011 er der fortsatt, spesielt for alvorlig psykisk syke.

Ny rapport

Også sivilombudsmannen har ropt varsko. «Mange av de innsatte som isoleres har psykiske lidelser og får ikke den behandlingen de har behov for.» sies det direkte i en ny rapport. Lav bemanning og for lite ressurser brukes som forklaring til de helsefarlige forholdene hvor noen innsatte blir sykere og sykere.

Produserer lidelse

Straffen du idømmes i Norge er å miste friheten, ikke å miste helsehjelp, menneskerettigheter og kontakt med andre. Fengselsopphold skal rehabilitere innsatte til samfunnet igjen. Det blir neppe mulig, når institusjonene produserer psykisk lidelse, med begrunnelse i for lite ressurser. Hele befolkningen må få del i retten til psykisk helsehjelp. Alle tjener på det, uansett om man er innenfor eller utenfor murene. Vi ønsker vel hverken et samfunn eller et fengselsvesen som ikke gir hjelp til personer som forkommer?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags