Israel Cycling Academy (ICA), som deltar i Arctic Tour of Norway fra Vadsø til Alta i dagene 16.-19. august 2018, er en del av Israels merkevarebygging, kalt «Brand Israel».

Sykkellaget ICA er et ledd i et propagandamaskineri der Israel bruker store ressurser på å markedsføre seg som et kulturelskende demokrati for å maskere okkupasjon og regelrett krigføring mot palestinerne. «Brand Israel» omfatter også sport, særlig sykling og fotball.

På nettsidene sine presenterer de seg slik: ICA ser på seg selv som Israels ambassadør overfor resten av verden og bruker den store oppmerksomheten de får under løp til å promotere Israel som en turistdestinasjon generelt og for sykkelentusiaster spesielt.1

Sykkelløpet Giro d’Italia i mai i år hadde de første etappene i Israel etter invitasjon fra statsminister Benjamin Netanyahu. I bytte mot millioner av dollar fra den israelske regjeringen bidro dermed Giro d’Italia aktivt til å fremstille Øst-Jerusalem som en del av Israel og hele Jerusalem som Israels hovedstad. Den palestinske politikeren dr. Hanan Ashrawi fra PLO uttalte da:

Dette tjener bare til å legitimere Israels annektering av Jerusalem, som er et brudd på landets forpliktelser som krigførende okkupant.

Israel Cycling Academy er et statsstøttet sykkellag som tar mål av seg å være Israels ansikt utad. Vi mener sykkelsporten ikke skal brukes til å dekke over Israels gjentatte brudd på folkeretten.

ICA mottar økonomisk støtte fra Israels turistdepartement og har en forpliktelse til å promotere og ikke kritisere Israel.2

ICA samarbeider med et halvstatlig organ, Jewish National Fund (JNF), som arbeider med å overta palestinsk land, inkludert land som palestinere er fordrevet fra. Boligområdene JNF utvikler er segregerte og bare for Israels jødiske befolkning. ICA har JNF som offisiell partner på sine nettsider og reklamerer blant annet for JNFs sykkelstier i parker, der flere er anlagt på ruinene av palestinske landsbyer og stjålet palestinsk land.

Dette ønsker vi at publikum og arrangører skal få vite. ICA bør boikottes i framtidige sykkelløp til Israel følger folkeretten og slutter å bryte palestinernes grunnleggende menneskerettigheter.

Kathrine Jensen, Palestinakomiteen i Norge

Ole Ingvald Hansen, Palestinakomiteen i Finnmark

Kirsti Aarseth, AKULBI

1 https://www.israelcyclingacademy.com/our-story/

2 https://shop.israelcyclingacademy.com/blogs/cycling-academy-team/welcome-omer

3 https://forward.com/scribe/393798/the-jnf-is-helping-the-israeli-government-steal-a-palestinian-familys-house/

https://ijvcanada.org/2013/expose-the-jewish-national-fund-jnf/

https://electronicintifada.net/blogs/adri-nieuwhof/jewish-national-fund-repents-erasing-palestinian-villages

4 http://www.gfnyjerusalem.com/eng/teams.html