Krisen er over 

Norsk offshorenæring er nå definitivt gjennom krisen, skrvier Helge André Njåstadm (Frp).

Norsk offshorenæring er nå definitivt gjennom krisen, skrvier Helge André Njåstadm (Frp).

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerFor litt over tre år siden gikk norsk olje- og offshorenæring inn i det som med rette må kalles en krise. Oljeprisen falt på relativt kort tid fra over 100 dollar fatet til under 30 dollar fatet på det laveste.

Lønnsomheten stupte, rigger og skip ble lagt i opplag, og mennesker mistet jobbene sine. Krisen i oljenæringen, som er Norges klart viktigste sektor, kunne fort blitt en krise for norsk økonomi som helhet.

En sterk vilje til omstillingen og kostnadskutt i offshorenæringen, kombinert med kraftfulle finanspolitiske tiltak fra regjeringen klarte heldigvis å begrense skadevirkningene.

Nå tre år senere kan vi notere oss et drøyt år med piler som peker i riktig retning. Arbeidsledigheten faller jevnt og trutt, spesielt i fylkene som ble hardest rammet av oljeprisfallet.

Samtidig viser nå ferske tall at aktiviteten øker i norsk offshorenæring. Etter tre år med fallende investeringer på norsk sokkel ventes det nå at investeringene i 2018 kommer til å øke igjen. Ifølge SSB ventes det at det vil bli investert 160 milliarder kroner på norsk sokkel i år – det er en økning på 11 prosent sammenlignet med anslaget som ble gjort i november og en oppgang fra investeringsnivået på 149 milliarder kroner i fjor.

I den sammenheng er det på sin plass å rette en honnør til bransjen. De har gjort en fantastisk jobb med å effektivisere og kutte kostnader og lønnsomheten er nå bedre med en oljepris på rundt 70 dollar fatet enn den var på over 100 dollar fatet tilbake i 2013–2014.

Norsk offshorenæring er nå definitivt gjennom krisen, og Norge har kommet seg godt gjennom sin mest utfordrende økonomiske periode på lang tid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags