Endringsfrykt dreper Distrikts-Norge

BEKYMRET OVER REVERSINGS-FOKUS: Greger Mannsverk, direktør ved Kimek i Kirkenes, er en av næringslivslederne i Finnmark som er svært skuffet over regionpolitikerne i Troms og Finnmark. Her sammen med lærlingen Sindre Eriksen (18).

BEKYMRET OVER REVERSINGS-FOKUS: Greger Mannsverk, direktør ved Kimek i Kirkenes, er en av næringslivslederne i Finnmark som er svært skuffet over regionpolitikerne i Troms og Finnmark. Her sammen med lærlingen Sindre Eriksen (18). Foto:

Av

Fylkespolitikerne i Troms og Finnmark skremmer unge mennesker bort fra regionen, mener næringslivsledere i Finnmark.

DEL

FINNMARKSDEBATTENAldri har mulighetene her i nord vært større, og aldri har det fylkeskommunale fokus på utvikling vært mindre. Reversering, reversering, reversering. Trumfer alt annet og har blitt et mantra som setter fremtiden til en hel region i spill. Frykt for endringer har blitt fundamentet i den nye regionen.

Oppgaven er å utdanne alle ungdommene våre, vedlikeholde store deler av veinettet, ta vare på tannhelsen og legge til rette for en utvikling som gagner beboerne. Resultatene fylket viser i videregående skole og i standarden på fylkesveiene, forteller ganske så klart at vi trenger å endre atferden. Sammenslåingen av Troms og Finnmark har ikke endret oppgavene, men styrken som ligger i doblingen av alle fagmiljøene, gir oss en unik mulighet til å heve kvaliteten.

Når vi nå har dratt på brekket og høylytt proklamerer at vi snart skal i revers, da har vi ikke forstått hvordan dette påvirker den kompetansen vi har og den vi så sårt trenger. Med slike proteksjonistiske holdninger skremmer vi unge mennesker, samtidig som Nord-Norges desidert største utfordring er flere hoder og hender. Konserverende politiske signaler lar seg kort og godt ikke forene med en offensiv og faglig kvalitativ satsing.

Regionreformen og tvangssammenslåingene som er iverksatt, har satt oss i en svært vanskelig situasjon. Å starte slike prosesser med tvang, er et så dårlig politisk håndverk, at det forståelig nok har gitt mye motstand. Men når beslutningen er tatt så må mulighetene forme politikken, og ikke kortsiktige og medieforsterkede strømninger. Vi kan ikke seile videre på sommerdekk i håp om at fremtidige regjeringskonstellasjoner skal berge oss.

Skal vi klare å gjenskape entusiasme og tro på at vi kan forme vår egen framtid, så må vi meisle en annen strategi enn vi nå er i ferd med gjøre. Skal vi stoppe sentralisering og avfolkning, så må vi jobbe for utvikling og vekst. Med den stemningen som nå råder er vi selv i ferd med å frata oss den muligheten. Ansvaret for en forsterket sentralisering ligger derfor i det nye fylkestinget, og her har hver enkelt et ansvar de må være bevisst.

Et unisont ønske om et levende Distrikts-Norge må overskygge de steile frontene, og styre energien mot nye muligheter. Skal det være mulig, må vi få hjelp til å komme opp av grøfta vi nå har sklidd ned i. Derfor må det nye fylkestinget søke samstemmighet og fremme krav mot storting og regjering om mer makt og flere oppgaver til den nye regionen.


Fred Fiskebeck
Fiskebeck Håndverk AS, Kirkenes

Svein Sundquist
Oscar Sundquist AS, Kirkenes

Thor Morten Bråteng
Nordvent AS, Kirkenes

Greger Mannsverk
Kimek AS, Kirkenes

Audun Celius
Tschudi Kirkenes AS

Truls Danielsen
Matek AS, Kirkenes

Geir Torbjørnsen
Barel AS, Kirkenes

Yngve Labahå
Kirkenes Bil AS

Øyvind Sollie
Radius Kirkenes AS

Kjetil Kristensen
Alta Næringsforening

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags