En hyllest til Finnmarks fiskere

KRABBELIGA: De har stjålet en av våre mest verdifulle ressurser i Finnmark, skriver Vetle Langedahl.

KRABBELIGA: De har stjålet en av våre mest verdifulle ressurser i Finnmark, skriver Vetle Langedahl. Foto:

Av
DEL

LeserbrevFor et par uker siden slapp katta ut av sekken, en hemmelig liga av ulovlig kongekrabbeomsetning med grobunn i Finnmark ble avslørt. Denne ligaen har operert i mange år og har i løpet av de årene stjålet enorme mengder kongekrabbe som tilhører folket og fiskerne i Øst-Finnmark.

Først av alt er det viktig å si hvilken stor jobb politiet har gjort i denne saken. Det ligger til grunn et enormt arbeid som til slutt resulterte i pågripelsene som er skjedd. Det fortjener politiet i Finnmark all honnør for. Økonomisk kriminalitet av denne typen går rett til angrep på velferdsstaten vår på flere måter.

Kongekrabbeligaen, bestående av flere enkeltpersoner i Øst-Finnmark og på Østlandet, har i realiteten stjålet fra fellesskapet. De har stjålet en av våre mest verdifulle ressurser i Finnmark, de har stjålet fra alle de ærlige og redelige fiskerne som har kongekrabbe som en vesentlig del av inntekten sin og de har stjålet av skattbar inntekt som burde vært brukt på bedre skoler, på et bedre og mer desentralisert helsevesen og på enda flere nye og bedre veier. Både i Finnmark og i resten av landet.

Det er mye man kan være både enig og uenig om når det gjelder fiskeripolitikk. Der har nok de fleste ulike meninger om mangt og meget. Det er et komplisert felt å forholde seg til med utallige forskrifter som nærmest detaljregulerer næringen. Likevel er det klart og tydelig at det som har skjedd i denne saken ikke bare er et brudd på lover og regler. Dette bryter med den allmenne oppfatningen av hva fisken og krabba er: vår felles ressurs, som vi skal forvalte sammen og leve av i all overskuelig fremtid.

Derfor vil jeg i dag komme med en hyllest. En hyllest til alle fiskere som går på jobb til alle døgnets tider for å skaffe mat på bordet til alle oss andre. En hyllest til de som står på og jobber i en næring som i motsetning til landbruket ikke får en krone i subsidier, men skaper enorme verdier og ringvirkninger langs kysten. En hyllest til de fiskerne som følger alle de nesten uoversiktlige reglene Stortinget og departementet har laget for næringen, hver eneste dag.

Dette er ekte hverdagshelter. De er i alle fall mine hverdagshelter. Jeg kommer nok aldri til å bli en fisker selv, med kontorfingre og dårlige knær i en alder av 23 år, men det skal i alle fall ikke stoppe meg fra å rette en enorm takk til de som sørger for at det er lys i husan på kysten. Så lenge vi sammen står opp mot kriminalitet som denne kongekrabbeligaen representerer og vi politikere gir dere fiskere forutsigbare rammer å jobbe etter, vil dere være selve bærebjelken for Finnmark. Det var dere i går, det er dere i dag og det vil dere være også i morgen.

Takk til dere som høster av våre felles ressurser og takk til politiet som tok jukserne. For meg er dette noe av det vakreste som finnes. Ærlige arbeidsfolk som går på jobb og lykkes, mens de uærlige tas og vil få sin straff. Det som har skjedd i Finnmark er et vaskeekte kystran, men nå er de ansvarlige tatt og vi ser fremover. Mot lysere dager og nye verdier som skal skapes på finnmarkskysten, krabbeteine for krabbeteine.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags