– En fantastisk tur, men også slitsomt

LANG TUR: Det er en lang dagsmarsj til Kinnarodden, det nordligste punktet på Europas fastland.

LANG TUR: Det er en lang dagsmarsj til Kinnarodden, det nordligste punktet på Europas fastland. Foto:

Av

Vidar Eng etterlyser korrekt informasjon om turen til Kinnarodden.

DEL

Leserbrev For et år siden gikk min bror og jeg fra Mehamn ut til Kinnarodden, Norges nordligste fastlandspunkt. Det er en fantastisk tur i et nydelig terreng. Det oppdager flere og flere. Vi traff folk både fra Litauen og Østerrike. Men det var også slitsomt, 23 km hver vei, i et terreng som vekslet mellom en elv som må vades, brukbar sti og steinlandskap der man må hoppe fra stein til stein. Heldigvis unngikk vi både havtåke, tordenvær og styrtregn. For min del blir det nok med den ene turen.

Den økte interessen for å gå til Kinnarodden har gitt grunnlag for informasjon om turen på nettsider, i magasiner og i aviser. Da er det viktig at informasjonen er mest mulig korrekt, ikke minst at man ikke får inntrykk av at dette er en lett tur. Ett sted mange vil søke informasjon er hos Visit Nordkyn (visitnordkyn.com). Her er det mye godt å finne, men det sies litt forskjellig om hvor mange timer man bør regne på turen. På i alt fire steder (under «se» og «gjøre» på både norsk og engelsk) opplyses det et sted at turen tar 6–8 timer, mens det andre steder står at turen tar 10–12 timer. Det siste er mest korrekt, og det er også 10–12 timer det står på informasjonsplakaten der turen starter ved Mehamn lufthavn. Vi brukte vel knappe 9 timer i rein gåtid, så 10–12 timer er god informasjon siden alle må ha matpauser og oftest også overnatte underveis.

Noen vil også søke informasjon hos Den Norske Turistforening (dnt.no). Hvis man her søker på ordet Kinnarodden, ledes man til en artikkel om å gå til Kinnarodden, «Reisen til det ytterste hav». Artikkelen har tidligere vært på trykk i DNT sitt blad Fjell og Vidde. En kortere versjon har også vært på trykk i «Perspektiv», magasinet til Widerøe. Artikkelen forteller at turstien fra Mehamn til Kinnarodden ble åpnet av kronprinsesse Mette-Marit. Det stemmer. Mette-Marit var i Mehamn tirsdag 31. august 2004 for å åpne turstien fra Mehamn lufthavn til Kinnarodden. Men artikkelen forteller også at kronprinsessen gikk turen selv, og dette brukes som en motivasjon for artikkelforfatterne til å gå turen. Artikkelforfatterne skriver blant annet «Kan Mette-Marit, kan vi, tenker vi.» Og etter å ha slitt seg ut til Kinnarodden skriver de «Vi får fornyet respekt for Mette-Marit.» Opplysningen leder folk til tenke akkurat som det står i artikkelen, «kan Mette-Marit, kan vi». Ingen ting tyder på at kronprinsessen gikk til Kinnarodden, hun holdt en tale ved turstiens begynnelse og åpnet den. I den samme artikkelen står det også feilaktig at informasjonsskiltet på Mehamn lufthavn sier at turen tar 8 timer. I virkeligheten står det at turen tar 10–12 timer.

Jeg synes både Visit Nordkyn og DNT bør rette sine opplysninger. Ellers skriver Aftenpostens A-magasin 16. mai i år også om turen til Kinnarodden, og her er det ingen ting å kritisere. Turen er flott og kan anbefales, men alle bør vite hva man går til, og derfor er det viktig med korrekt informasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags