En diskriminerende og autoritær paragraf

Av
DEL

LeserbrevAlle var ikke like begeistret da Holtålen kommune i fjor stengte en scooterløype av hensyn til reindriftsnæringen. En mann i Selbu skrev denne Facebook-meldingen i sakens anledning: «Ja reidriftnæringa kom først men hvem var hær å ga lappen mat når dæm kom sigan inn over landegrensen som en pæst. Å i dag har dæm tatt urættmæssig overtatt alt utaforr gulstripa.» Mannen ble politianmeldt for overtredelse av straffeloven § 185, noe som har ført til at han fikk en bot på kr 13.000.

Selbu-mannen ble straffet for å ha omtalt «lappen», altså samene, som «en pæst». Iblant tyr samfunnsdebattanter til slike medisinske metaforer for å ramme sine motstandere. Et berømt (eller beryktet) eksempel er den amerikanske kulturkritikeren Susan Sontags uttalelse «Den hvite rase er kreftsvulsten i menneskets historie». Denne ytringen ville ikke ha utløst noen straffereaksjon i dagens Norge. Men det er fare for at ytringen «Samer er historiens kreftsvulst» ville bli rammet av loven. I motsetning til hvite mennesker har nemlig samer (liksom visse andre minoritetsgrupper) et særskilt rettsvern mot angivelig hatefulle ytringer. § 185 legger med andre ord til rette for ren diskriminering av borgere. Alle bør likebehandles, og det bør være helt lovlig å omtale enhver som en kreftsvulst, pest eller lignende.

For å ha sammenlignet en bestemt samfunnsgruppe med pest måtte Selbu-mannen betale en bot på mange tusen kroner (ellers måtte han bli stilt for retten). Bare det å uttrykke sin mening om en bestemt samfunnsgruppe gjorde mannen til en forbryter. Slik virker nå § 185 i straffeloven, noe denne saken er nok et nedslående eksempel på. Det er vanskelig å forstå at vårt rettssystem har beveget seg i en så autoritær retning.

Kriminalisering av rene meningsuttrykk hører hjemme i regimer vi tradisjonelt ikke har ønsket å sammenligne oss med. Det er i et slikt lys vi bør se § 185.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags