Det vi trenger, er å kontrollere panikken

Av
DEL

LeserbrevDet koker litt i hodene på oss alle sammen i disse dager, og overskriftene i aviser og på nett kan gjøre alle og enhver rimelig forvirret, usikker og fortvilet.

Det er da man behøver tydelige ledere som setter kursen og beholder roen.

Overskriftene på nettsidene lyser mot oss, med både advarsler og beroligende ord.

Pandemien som vi i nord kjemper mot klokka for å holde på avstand, for å holde livsviktige funksjoner i gang, virker som om den blir oppfattet som en mild influensa i vårsola hos et joggende folk i parkene i Oslo, eller på uteserveringen i Bergen.

Hva er fakta spør innbyggerne meg, er dette virkelig så farlig?
Ikke gi dere, ikke åpne opp for at alle skal kunne komme hit, sier de som er virkelig bekymret.

Nå tenker jeg at vi må ha en ledelse som ser hele landet, med alle de forskjellige samfunnene og forutsetningene vi har.
Jeg tenker på at det er på tide at både regjering, ordførere og næringsaktører tar en pust i bakken, om ikke annet for å hvile litt. Vi behøver ledere som kan tenke klart, og nå synes jeg at landet vårt snart består av bare steile fronter, som er ufravikelige i sine tankebaner.

Vi er i ferd med å bygge en barriere mellom nord og sør, både fysisk og mentalt – og det er ingen tjent med. Det var vel aldri hensikten heller. Vi ønsker å begrense/dempe smittespredningen.
Hvorfor i alle dager skal vi da åpne portene på vidt gap?

I nord har vi vel alltid følt på at det er langt inn til statsmakta, og at mange avgjørelser blir tatt med tanke på de største byenes utfordringer.

Norge er langt og vi bor overalt, fra kyst til fjell, i små og store samfunn – derfor, og kun derfor iverksatte vi de ekstra tiltakene som vi synes er nødvendig for å ivareta våre innbyggere.

Her nord har vi faktisk vinter fortsatt, med stengte veier og uvær. Tenk det! For vår del, i Måsøy kommune har vi drøyt 17 mil til nærmeste sykehus, og det er akkurat like langt dit både sommer og vinter.

Kan vi stole på at regjeringen har tenkt på de utfordringene vi har i helsevesenet, i en kommune med drøyt 1200 innbyggere, når man ber oss om å løsne på tiltakene?

Når justisministeren sier «at lokale tiltak ikke er nødvendig når det allerede er innført så inngripende tiltak fra regjeringens hold.»?

Når 10 prosent av innbyggerne våre sitter i karantene, og nesten 10% av disse igjen er folk som jobber i helse og omsorgssektoren?

Videre sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Lars Jacob Hiim: «Man avviser ikke at regjeringen kan stramme inn på regelverket, slik at kommunene ikke lenger får anledning til å innføre egne lokale karantener.»

Igjen en holdning som jeg kjenner til fra min barndom. Gjør som de voksne sier, ellers ….

For å toppe forvirringen så sier helseministeren til ordførere i skjærgårdskommunene i sør, som ønsker å innføre «hytteregelen» for båtfolket at: «Hvis en kommune har store båthavner der de opplever at mange bor i fritidsbåter og dette samlet sett er et problem for helsetjenesten, så kan de selv vurdere om de vil stenge disse. Det har de hjemmel til i smittevernloven. Vi kommer ikke til å gjøre det nasjonalt.»

Nei, dette nører vel ikke oppunder folks holdninger? Her i nord var Loppa kommune først ute med å varsle stenging av scooterløyper, ikke for at det ikke er snø nok. Nei, man gjør det for at man ikke skal risikere skader utenfor allfarvei, og dermed belaste helsesektoren unødig!

Man ønsker dialog, og man ønsker å bli hørt. Et enkelt spørsmål til kommunene om hvilken erfaring vi har med lokale restriksjoner, ville nok løst de fleste flokene.

Er det rart vi blir fornærmet når ingen spør oss, før vi blir truet med både straff og erstatningsansvar.

Dette er et velmenende råd fra en ordfører på 71 grader nord, i en øykommune så langt nord at de fleste utenfor den såkalte «søring-grensa» aldri har vært her oppe.

Stol på oss, vi tar hensyn til all nødvendig gods- og persontransport. Vi får inn varer, post og medisiner – og vi finner gode løsninger for alle de 14 spesifiserte samfunnskritiske funksjonene.

Vi opplever til og med at et lagspill med næringslivet fungerer veldig godt hvis vi er tydelig om hva som er vårt felles mål; å begrense/dempe smittespredningen.

Jeg vil benytte anledningen til å gi honnør til våre lokale næringsaktører som, allerede før man fikk snudd seg rundt i Oslogryta, iverksatte nødvendige tiltak for å sikre drift og unngå smittespredning.

Dette gjorde de helt av seg selv, uten noen moralsk pekefinger. Det er jeg stolt av, og jeg heier på vårt lokale næringsliv.

Det kan i denne situasjonen være fristende å sitere professor og tidligere Nobelprisvinner i kjemi, Michael Levitt:
«Det vi trenger, er å kontrollere panikken. Dette kommer til å gå bra i det store og hele.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags