– Dere som skaper arbeidsplassene, er også dere som sørger for at vi har smør på brødskiva i en krise som dette

VIL TA MULIGHETENE: Linda Beate Randal tror det er mange bedrifter som har stort potensial til å sette i gang nye utviklingsprosjekter.

VIL TA MULIGHETENE: Linda Beate Randal tror det er mange bedrifter som har stort potensial til å sette i gang nye utviklingsprosjekter. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi står i en spesiell tid og for mange enkeltpersoner, bedrifter og landet vårt, så er «krevende» et altfor mildt ord å bruke om situasjonen. I tillegg til å være en alvorlig pandemi, har konsekvensene av nedstengningen rammet hele norsk arbeidsliv og økonomi. I hele perioden har vi savnet det å gå på jobb. Vi har savnet mandagen slik vi kjente den – og vi har savnet hverdagen.

Dere som skaper arbeidsplassene i vår region, er også dere som sørger for at vi har smør på brødskiva i en krise som dette. Det er dere som kjenner de økonomiske konsekvensene av koronakrisen best. Innovasjon Norge Arktis skal bidra til at bedriftene og arbeidsplassene i vår region rustes til restart og helst til at vi kommer bedre ut på andre siden. For å få det til ønsker vi å samarbeide med flere av dere!

Vær nysgjerrig på egen bedrift!

Mange tror at Innovasjon Norge utelukkende jobber med nyetableringer, men vårt oppdrag er like mye å støtte de etablerte bedriftene, som er i en vekst – og utviklingsfase. Vi er til for de bedriftene som utvikler nye tjenester og løsninger, nye markeder og som skaper arbeidsplasser i Norge. Vi er også til for bedrifter i alle livsfaser. Ordet innovasjon kobles ofte til nye bedrifter, men mange veletablerte bedrifter driver med innovasjon hver dag. De tar kanskje disse gradvise tilpasningene og forbedringene for gitt og som nødvendige for å overleve i et marked.

Det er de tradisjonelle distriktsbedriftene som har vært her i det lange løp, som gir oss smør på brødet hver dag. Vi tror at flere av disse bedriftene har ideer som vi kan realisere sammen. Vår erfaring med å diskutere prosjekter med næringslivet gjør oss til en god sparringpartner. Tallene viser oss at bedriftene som både får rådgivning og finansiering lykkes oftere enn de som kun mottar finansiering. Vi bidrar derfor gjerne med tid og sparring for å utvikle flere prosjekter i vår region – fra idé til en betalingsvillig kunde. Vi oppfordrer flere til å være nysgjerrige og ta kontakt, og vi har mange eksempler på bedrifter som starter utviklingsprosjekter selv om de tilhører «tradisjonelle» bransjer.

Bærekraftige samfunn

Et eksempel på en nysgjerrig bedrift er Teknor i Harstad. Teknor er 70 år gammel verkstedbedrift som i utgangspunktet hadde sitt hovedmarked i Nord-Norge. De har sett et forbedringsbehov i markedet for vedlikehold av elektriske motorer, og har dessuten ambisjon om å lansere sine tjenester til nye bransjer. De har satt i gang en strategiprosess som inkluderte markedsundersøkelse og har fått bekreftet behovet i markedet. Resultatet kan bli en ny tjeneste rettet mot en nisje i et nasjonalt marked. De har med utgangspunkt i denne prosessen mulighet å få støtte fra Innovasjon Norge til produkt- og prosessutvikling i tillegg til bedriftsintern opplæring for å kunne lansere tjenesten.

Et annet eksempel er lysprodusenten Barel i Kirkenes, etablert i 1993. Nylig ble det kjent at bedriften signerte et samarbeid, en såkalt innovasjonskontrakt, med Aker BP. Nisjeselskapet fra Kirkenes er spesialisert på elektronikk for krevende og farlige miljøer, og produserer blant annet interiørbelysning til Airbus passasjerfly. For å kunne motta støtte gjennom innovasjonskontrakten fra Innovasjon Norge er forutsetningene blant annet at prosjektet gir varig verdiskaping for Norge og bidrar positivt til samfunnet.

Det er ikke innovasjonshandlingen i seg selv, men effektene det gir i form av økt verdiskaping i bedriftene, arbeidsplasser og bærekraftige samfunn Innovasjon Norge skal bidra til. Hva betyr Teknor for Harstad og Barel for Sør-Varanger? Det er bedrifter som holder folk i arbeid, holder hjulene i gang, og som bidrar til aktivitet. Det er bedrifter som rekrutterer lærlinger og gjør stedet attraktivt for ungdom å planlegge en framtid i. Men det er også fremoverlente kompetansebedrifter som finner løsninger på behov som norske og utenlandske kunder har. I kroner og øre bidrar Teknor med 10,7 millioner og Barel med 10 millioner til samfunnet i form av skatter og avgifter i løpet av et år, noe som tilsvarer 3 sykepleiere, 4 foreldrepermisjoner, 8 lærere eller 5 politifolk (kilde: ringvirkninger.dnb.no). Dette gjør meg optimistisk og ikke så rent lite stolt over næringslivet i vår region.

Vi har nå begynt å ringe bedrifter som ikke allerede er kunder av oss fordi vi tror det er flere som Teknor og Barel der ute.

Enorm øking i antall søknader

Fra 12 mars har vi i Innovasjon Norge Arktis ringt rundt 700 bedrifter i vår region. Vi har ønsket å vise at vi er her og at vi veldig gjerne ønsker å hjelpe der vi kan. I tillegg har vi gjennom krisepakkene ekstra midler som skal deles ut gjennom våre tilskuddsordninger. I alt er bevilgningene til Innovasjon Norge økt med 60 % – fra 7 milliarder til 11 milliarder.

Disse pengene skal ut til bedriftene for å få fart på økonomien. Vi skal være med på prosjekter der bedriftene ikke skal ta risikoen alene, vi skal bidra til nye former for samarbeid og vi skal bidra til innovasjon som ruster bedriftene, landsdelen og Norge for framtiden.

Samtidig som mange bedrifter står i en krise ser vi også at mange ser muligheter i denne situasjonen. Vi har mange eksempler på bedrifter som har kastet seg rundt, de har plukket opp gamle prosjekter fra skuffa, de har også prøvd å se litt i glasskula, og sett om det er nye forretningsområder, nye markeder, kompetanseprosjekter og strategiutvikling som kan startes i denne perioden. Disse bedriftene har allerede tatt steget inn i en ny framtid, og har allerede begynt å tenke på hva som kommer.

Når bedriftene hiver seg rundt så må vi også gjøre det. Vi jobber (dag og natt) for å tilføre kapital og kompetanse til bedriftene. I mai 2020 hadde vi 250 % økning i søknader inn sammenlignet med 2019! Disse tallene sier meg at mange bedrifter ser muligheter for å rigge seg for framtida. Og det vitner om et næringsliv som er innovativt og nysgjerrig.

Får du en telefon fra IN Arktis fra noen som sier «Endelig mandag!» midt i sommerferien så er det fordi vi ønsker å høre om dine gode prosjekter. Sammen kan vi sørge for at det endelig blir ordentlig mandag igjen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags