«Skulle kringkasterne fortsette å sende også på FM ville det kreve en oppgradering i milliardklassen av FM-nettet»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Folk lytter til radio som før, men kanskje med en ny favorittkanal. Det er dette som er hensikten med digitaliseringen: Å sørge for at lytterne får et tilbud som gjør at de vil lytte enda mer til radio, skriver NRKs Øyvind Vasaasen i dette debattinnlegget.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Karl Ivar Larsen skriver 19.juni om slukkingen av FM-nettet og overgangen til digital radio. Teksten inneholder flere påstander som ikke stemmer. Han skriver blant annet at det er «en massiv reduksjon i antall lyttere» i Nordland. Den tydeligste trenden i målingene er at de små kanalene vokser på bekostning av de store. Altså, folk lytter til radio som før, men kanskje med en ny favorittkanal. Det er dette som er hensikten med digitaliseringen: Å sørge for at lytterne får et tilbud som gjør at de vil lytte enda mer til radio.

Larsen skriver også om kostnadene ved overgangen og overser et viktig poeng: Skulle kringkasterne fortsette å sende også på FM ville det kreve en oppgradering i milliardklassen av FM-nettet, som trolig ville ha kort nedbetalingstid. Det ville gi høye årlige leiekostnader. Derfor mener vi det er bedre å investere i et nytt nett som gir publikum 30 riksdekkende kanaler, i stedet for 5.

Larsen bekymrer seg for turistene. Men utenlandske bilførere som ønsker trafikkinformasjon benytter i stor grad GPS-baserte tjenester. Mange har en begrenset nytte av norskspråklige tjenester, uavhengig av om de lytter til DAB eller FM. Stadig flere land bygger ut DAB-sendernett, så uansett om turen går fra Italia til Norge, eller omvendt, så kan man lytte via DAB hele veien om man skulle ønske det. Alle DAB-radioer kan også ta imot FM.

NRK slutter å sende på FM i Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene den 21. juni. Vi håper at flest mulig blir med oss videre. Man kan lytte til NRKs kanaler via DAB+, internett/mobil og via TV-en. Alle NRKs radiokanaler ligger i TV-menyen. NRK ønsker å hjelpe alle som trenger det, ta kontakt med NRKs Publikumsservice ved spørsmål.

Øyvind Vasaasen

avdelingsdirektør for medieutspilling og beredskap

NRK

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken