«Arrogant av NRK og media å se på dette som en folkefest, når de fleste ikke har bedt om dette», står det i et innlegg om slukkingen av FM-nettet i iFinnmark.

Kringkasterne ser ikke på slukkingen som en folkefest. NRK, P4 og Radio Norge slutter å sende på FM og går over til digital radio, fordi vi ønsker å gi publikum et bedre tilbud. Vi går fra å ha 5 riksdekkende kanaler til 30. Lyttertallene forteller oss at publikum liker de 25 «nye» kanalene; daglig lytter nesten 1,4 millioner nordmenn til disse. Mange godt voksne lyttere har for eksempel blitt veldig glade i NRK P1+, som nå er Norges 3. største kanal. Det er en kanal vi ikke ville hatt uten digitaliseringen – det var rett og slett ikke plass til denne kanalen på FM.

Samtidig vet vi at skiftet medfører både plunder og kostnader – mange installerer adaptere og skaffer seg nye radioer. Skiftet ville ikke vært mulig uten jobben publikum gjør. Vi er dypt takknemlige for innsatsen!

Skulle kringkasterne fortsette å sende også på FM ville det kreve en oppgradering i milliardklassen. Både storting og radiobransje mente at det var bedre å investere i et nytt nett som gir publikum 30 riksdekkende kanaler, i stedet for 5. På FM var det riktignok slik at enkelte byer hadde mer enn bare tre kanaler fra NRK. På DAB får alle uansett hvor de bor alle 15 NRK-kanaler. Å ikke forskjellsbehandle publikum, er viktig for NRK.

13. desember slutter NRK å sende på FM i Troms og Finnmark. Etter denne datoen kan du lytte til NRKs kanaler via en DAB+radio, internett eller TV. En god FM-radio kan oppgraderes med DAB-adapter, eller du kan videresende FM-signal med en FM-sender fra for eksempel mobil eller PC som har nett-tilgang.

I innlegget hevdes det at «framtiden er Internett-radio». Det kan godt hende at lytting via internett kommer til å bli vanligere fremover enn det er i dag, men nettradio kan ikke bære landets radiosendinger alene. Radio i Norge skal være gratis å høre på, du skal kunne høre på omtrent hvor som helst og alle skal kunne høre på hva de vil samtidig. Nettradio oppfyller ikke disse kriteriene per i dag; det er blant annet ikke kapasitet til at alle kan lytte samtidig, og det er heller ikke gratis.

De fleste lyttere ser ut til å foretrekke «vanlig radio». 24 prosent lytterne bruker internett til å høre radio, mens 72 prosent lytter via DAB. For NRK spiller det ikke noe rolle hvilken teknologi lytteren velger, men vi er opptatt av hva lytterne synes om radiokanalene våre. I tiden fremover skal vi levere det beste radiotilbudet vi noen gang har hatt – og for første gang et like godt radiotilbud over hele landet. NRK ønsker at flest mulig skal ha gode lytteropplevelser. I tiden før FM-slukking kommer vi til å være på veiene i Troms og Finnmark med hjelpeteam. Ta gjerne kontakt med NRKs Publikumsservice (telefon 23 04 70 00, dab@nrk.no eller chat på nrk.no/dab) ved spørsmål eller problemer. Vi ønsker å hjelpe alle som trenger det.