«Regjeringa stjeler fra dagens ungdom og fremtidens generasjoner»

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– En gavepakke til Norges rikeste, skriver fungerende AuF-leder i Finnmark Guro Vollan Nilsen om statsbudsjettet for 2017.

DEL

MeningerPå ifinnmark.no 28. november skriver Hege Bjørkmann, leder i Finnmark Unge Høyre, at statsbudsjettet for 2017 er en gavepakke til de unge. Bjørkmann avslutter med å skrive at hun ikke forstår hva vi i AUF mener når vi snakker om skattelette til de aller rikeste, og at regjeringen ødelegger for dagens ungdom.

Det er vel og bra at man ønsker å øke studiestøtten til studenter med én uke for 2017. Til gjengjeld foreslår regjeringa å øke renta på studielån. Det fører til en ekstraregning for en student med et gjennomsnittlig stort studielån på 10 000 kr. Hvordan er det å satse på unge?

Bjørkmann forteller videre at det i regjeringens forslag til statsbudsjett er bevilget midler til byggingen av 2200 studentboliger. Norsk studentorganisasjon (NSO) har stilt krav om 3000 studentboliger, noe Arbeiderpartiet imøtekommer ved å foreslå bevilgning av 45,6 millioner til formålet i sitt alternative statsbudsjett.

En bevilgning på 200 millioner kroner til skolehelsetjenesten gjennom vekst i kommunenes frie midler, betyr at kommunene fritt kan disponere midlene uten føringer fra staten. Det er altså ingen garanti for at midlene går til formålet så lenge de ikke er øremerket. I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett har de lyttet til ungdommen, og foreslått å øremerke nettopp 200 millioner kroner til skolehelsetjenesten, for å sikre at midlene kommer ungdom til gode. Vekst i frie midler til kommunene er ikke automatisk en gave til ungdommen.

År etter år har H/-FrP-regjeringen lagt frem statsbudsjett der oljepengebruken har vært rekordhøy og skattelettene til de aller rikeste enorme. Siden H/FrP-regjeringen flyttet inn i regjeringskontorene har de hentet ut 225,6 milliarder kroner fra Oljefondet, i tillegg til å kutte i skatter og avgifter med totalt 25 milliarder. Rekordhøye skattelettelser medfører mindre penger til å finansiere velferd i fremtiden, og får dermed en direkte innvirkning på velferdsstatens bærekraft.

Vi i AUF mener at regjeringa stjeler fra dagens ungdom og fremtidens generasjoner. En bærekraftig framtid for oss og de som kommer etter oss, krever flere fellesskapsløsninger, ikke færre. Vi mener at de som har mest også kan bidra mest. Vi kan ikke forstå hvordan 25 milliarder kroner mindre er en gavepakke til ungdom.

Guro Vollan Nilsen

Fungerende leder for AUF i Finnmark

Honningsvåg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags