Nok er nok – avskaff midlertidige oppholdstillatelser nå!

Illustrasjonsfoto fra iFinnmarks arkiv

Illustrasjonsfoto fra iFinnmarks arkiv

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Mottaksledere over hele landet slår alarm om situasjonen til barna: flere av dem har utviklet psykiske lidelser eller har forsøkt å ta sitt eget liv, skriver Ingunn Kristina Kjølås Halvari.

DEL

Leserbrev18-årsdagen er for de fleste norske ungdommer forbudet med dagen man kan ta lappen eller starte sitt eget liv. Slik er det ikke for de 316 barna som fikk midlertidig oppholdstillatelser uten rett til fornyelse i Norge i 2016.

Dette er barn som har kommet til Norge for å søke asyl uten foreldrene sine. Fordi norske myndigheter ikke klarer å finne omsorgspersonene til barna får de beskjed om at de kan være i Norge frem til de fyller 18 år, men at de skal sendes ut av landet rett etter dette.

Flere av barna har vokst opp i krig og konflikt. De har vært på en farlig og traumatisk flukt til Norge alene. Mange av dem har opplevd vold og overgrep på veien hit. Når de kommer til Norge og endelig tror at de er i sikkerhet, blir livene deres nok en gang satt på pause. Her får de beskjed om at de kan være frem til de fyller 18 år, før de skal returneres til landet de har risikert livet på flukt vekk fra.

Konsekvensene ved praksisen med midlertidige oppholdstillatelser er svært alvorlige. Mottaksledere over hele landet slår alarm om situasjonen til barna: flere av dem har utviklet psykiske lidelser eller har forsøkt å ta sitt eget liv. En betydelig andel av barna har også forsvunnet fra norske asylmottak, og blir i verste fall ofre for menneskehandel.

Barnekonvensjonen sier at alle avgjørelser som involverer barn skal tas til barnets beste. Her skjer det stikk motsatte. Midlertidige oppholdstillatelser er en barnefiendtlig praksis, likevel har antallet barn som får midlertidige oppholdstillatelser økt kraftig det siste halvåret. I 2015 var 1.3 % av alle asylvedtak gitt til enslige asylsøkende barn midlertidige tillatelser. I 2016 var tilsvarende prosent 14.

Nok er nok; det er på tide å forstå at midlertidige oppholdstillatelser er blant de mest alvorlige rettighetsbruddene barn opplever i Norge. Nå trenger vi modige politikere som går foran for å avskaffe midlertidig opphold for barn som søker asyl på egen hånd i Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags